01. april 2015

Špela Peternelj - dr. splošne medicine in homeopatinja

Špela Peternelj, dr. splošne medicine, se je po končani medicinski fakulteti zaposlila kot zdravnica v Škofji Loki, kasneje pa v Železnikih. Po opravljeni specializaciji iz družinske medicine in dvajsetletnemu delu v družinski ambulanti je vrnila koncesijo in začela delovati kot homeopatinja. Homeopatija je edinstven in samostojen proces zdravljenja, ki preko homeopata, ki predpiše homeopatsko zdravilo, ponovno vzpostavi ravnovesje v telesu, ki je bilo porušeno zaradi bolezni.

 

Homeopatija ji je ponudila drugačen način obravnave bolnikov

S homeopatijo se je srečala v Slovenskem homeopatskem društvu (SHD), v katerem je sodelovala in se izobraževala vse od ustanovitve, leta 1992 dalje. Odločila se je za dodatno izobraževanje v Indiji, nato pa še v Grčiji na International Academy of Classical Homeopathy (IACH), kjer je uspešno zaključila triletno izobraževanje z zaključnim diplomskim izpitom leta 2011. Poleg tega se Špela Peternelj, dr. splošne medicine, vseskozi dodatno izobražuje in udeležuje homeopatskih srečanj in kongresov v tujini – v Avstriji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, v Latviji, Nemčiji in Srbiji.

 

Naravno homeopatsko zdravilo za trdnejše zdravje na dolgi rok

Homeopatinja Špela PeterneljVsako leto se vrača na IACH v Grčijo na eno- do dvotedensko izobraževanje, kjer s prof. Georgom Vithoulkasom, dobitnikom alternativne Nobelove nagrade za oživljanje homeopatskega zdravljenja, ki sicer vodi IACH, sodelujejo pri zdravljenju pacientov s celega sveta. Špela Peternelj, dr. splošne medicine, zaključuje tudi E-learning program istega profesorja, ki obsega vsaj 800 učnih ur. Zadovoljna je, ker ji homeopatija omogoča drugačen način obravnave pacientov. Zanje ima tako namreč več časa, zato se jim lahko bolj posveti, poleg tega pa jim lahko ponudi popolnoma naravno homeopatsko zdravilo, ki ne prinaša zgolj kratkotrajne ozdravitve, temveč pripomore k trdnejšemu dolgoročnemu zdravju.

 

Načelo podobnosti, idividualnosti in uporabe potenciranih zdravil v homeopatiji

Špela Peternelj, dr. splošne medicine, sicer na svoji spletni strani navaja, da so osnovna načela homeopatije načelo podobnosti, načelo individualnosti in načelo uporabe potenciranih zdravil. Načelo podobnosti pomeni, da za zdravljenje bolnika uporabijo homeopatsko zdravilo, ki pri zdravem človeku povzroča podobne simptome, kot jih ima bolnik. Načelo individualnosti, da zdravnik zdravilo izbere na podlagi vseh bolnikovih simptomov, in ne zgolj na osnovi diagnoze bolezni. Načelo uporabe potenciranih zdravil pa, da so zdravila, izdelana iz mineralov, rastlih, živalskih delov in izločkov, med postopkom izdelave razredčena do željene potence, kar je na njih tudi posebej označeno.