29. april 2020

Zakovice, osi, sorniki, vijaki in zatiči so ključ do trajne povezave

Zakovice se uporabljajo pri procesu kovičenja za spajanje dveh elementov, kjer sta le ta skupaj povezana z deformacijo zakovice. So izvrsten spojni element, saj jih odlikuje dejstvo, da s pravilnim postopkom prenesejo veliko obremenitve in skorajda nimajo omejitev pri uporabi.

Izdelujemo jih iz različnih in izredno obstojnih materialov, ki pogosto določajo njihov namen, kot so jeklo, medenina, baker, kovina in aluminij. Poznamo različne vrste zakovic, kot so polne zakovice, polvotle zakovice in kontaktne zakovice. Najpogosteje se, zaradi njihove čvrstosti, uporabljajo polne zakovice, ki imajo polno steblo. Polvotle zakovice, zaradi delno votlega stebla, prenesejo manj obremenitev, vendar omogočajo lažje kovičenje. Kontaktne kovice nadzorujejo tok energije v električnih tokokrogih in se uporabljajo za prenos električne energije. Premer in dolžina zakovice, ki jo bomo uporabili, sta odvisna od materialov in debeline elementov, ki jih moramo spojiti. V našem podjetju izdelujemo zakovice po naročilu, kjer uporabljamo postopek hladnega kovičenja, saj premer zakovic znaša manj kot 10 mm. S pomočjo zakovic in sornikov dosežemo popolno zanesljivost in trajnost povezav med različnimi materiali.

 

 

Sorniki ali osi zagotavljajo gibljivo vijačno povezavo med elementi

 

Za razliko od zakovic osi, vijaki ali sorniki zagotavljajo gibljive vijačne povezave med elementi, ki so nepogrešljivi v avtomobilski in pohištveni industriji. Namenjeni so spajanju, pozicioniranju, centriranju in varovanju delov stroja ter omogočajo dolgotrajnost spojev. Spoje, ki jih naredimo s pomočjo osi lahko kasneje, če to potrebujemo, razstavimo. Sorniki ali osi omogočajo, da pri spoju dveh elementov oba dela na sorniku nihata ali pa je le eden trdno vezan na sornik. Sornike ali osi, kot varovalne strojne elemente, najpogosteje izdelujemo iz materialov, kot sta nerjaveče jeklo (INOX) ali železo (Fe), in sicer v velikosti od fi 2 mm do fi 7 mm. Uporabljamo jih za spajanje delov v pohištveni, avtomobilski in elektro industriji.

Sorniki ali osi zagotavljajo gibljivo vijačno

 

 

Vijake in zatiče prilagodimo vašim željam in potrebam

 

Tudi vijaki so valjasti elementi, s pomočjo katerih spojimo dva različna dela. Najpogosteje uporabljeni so metrični vijaki, katerih dimenzija je podana v milimetrih. Prednost vijaka je, da ga lahko tako kot os, kasneje odstranimo in elemente razstavimo. Največkrat so narejeni iz železa (Fe), medenine (CuZn), aluminija (Al) in bakra (Cu). Naloga zatičev je prevzem napetostnih obremenitev, s čimer zagotovimo pozicioniranje in centriranje. Tako ohranimo zaščito spoja med dvema strojnima deloma. Spoji z zatiči niso občutljivi na temperaturne spremembe in omilijo obrabo. Običajno so narejeni iz jekla, ločimo pa valjaste, vzmetne, zasekane in stožčaste zatiče. V našem podjetju smo ponosni, da vam lahko zakovice, osi, vijake, zatiče in sornike izdelamo po naročilu. Zaradi nestandardiziranih izdelkov lahko te prilagodimo vašim potrebam in željam.