17. april 2020

pravljice za otroke

 

Pravljice za otroke rastejo z njimi

Zgodba se nenehno razvija. Raste in prehaja v nekaj novega. Še vedno pa se lahko v njej skrivajo stari liki. Tako lahko pravljice za otroke pripovedujejo o slavnem dedku Mrazu, ki ga nestrpno pričakujejo vsi najmlajši. Lepe Lahkonočnice so točno to, kar pove že ime. So pravljice za otroke, zato da ti imajo lahko noč. Da sladko zaspijo, a se pred spanjem umirijo in česa novega naučijo. Te pravljice za otroke so delo sodobnih slovenskih pisateljev. Posebnost pa je ta, da jih berejo starejši občani, ki prebivajo v domovih za ostarele. Ti prevzamejo vlogo babic in dedkov, ki morda niso v otrokovem vsakdanu.

 

Pravljice za otroke povezujejo generacije

Tako imajo Lahkonočnice še eno pomembno vlogo, in sicer povezovanje več generacij. Pomembno je, da pravljice za otroke vsebujejo like, ki jih že poznajo. V pripovedki o možu s sivo kučmo lahko vidijo, da tudi pravljično bitje lahko dela napake. Namesto v preteklost, s katero niso seznanjeni, jih ponese v sedanjost. Pripoveduje o dogodkih, ki so jim znani. Te pravljice za otroke so pomembne, saj jih naučijo, da tudi palčki počnejo vsakdanje stvari in imajo enake osnovne potrebe kot oni. Ko narava pokliče, je treba odgovoriti. Morda ima kak malček težavo in ne pove, da mora na stranišče.

 

Pravljice za otroke v osnovi ostajajo enake

Tudi moderne pravljice za otroke pa jih učijo o morali, o tem, kaj je prav in kaj narobe. Ob zamujanju tega, ki deli darila, se sprašujejo, ali morda niso bili dovolj pridni. Nato skupaj s starši razpravljajo o tem, kaj bi lahko pripeljalo do zamude. V zgodbici se otročki zavedajo, da sani nimajo gum in da se ne vozijo po cesti. Naučijo se, da policisti preverjajo, kako hitro vozijo vozniki. Naučijo se tudi imena določenih krajev. Učenje ni omejeno le na šolske klopi. Lahko je tudi nezavedno in predvsem zabavno.