19. maj 2020

V lekarni imamo na voljo ogromno različnih vrst razkužil

Vsako leto, ko se pojavi obdobje virusov in bolezni, se moramo ljudje bolj temeljito paziti, da se ne okužimo. Pri tem na zdravniki in vsi zdravstveni delavci, pa tudi farmacevti, polagajo na srce, da ne smemo pozabiti na dobro higieno rok in da ne smemo pozabiti tudi na razkužilo, ki nam pomaga, da ohranimo čiste in dezinficirane roke. To je pomembno predvsem za tiste ljudi, ki so dnevno neprestano v kontaktu s strankami, ki so lahko tudi kužne.

 

Pri razkuževanju rok se lahko poslužujemo veliko različnih proizvodov, ki so na voljo na slovenskemu trgu. Razkužilo lahko dobimo v več različnih opcijah. Najbolj poznano je zagotovo tisto, ki ga srečujemo tudi v zdravstvenih domovih in bolnišnicah. Imamo pa tudi ostala razkužila, ki delujejo na isti princip Tako je vsem dobro poznamo razkužilo za roke v gelu ali razkužilo za roke v spreju.

 

razkužilo za roke

 

Katero razkužilo izbrati

Seveda se pri nakupu vprašamo, katero razkužilo bo najbolj primerno za nas in katero se bo najlažje apliciralo na roke. Razkužilo za roke v spreju je izdelano tako, da si ga enostavno pošpricamo na svoje dlani, ki jih kasneje v celoti razkužimo. Takšno razkužilo za roke v spreju lahko uporabimo tudi na ranah, saj je pri poškodbi dobro, da rano čimprej dezinficiramo. S tem poskrbimo da se na sveži rani ne zarodijo bakterije, ki smo jih prejeli ob odrgnini oziroma ob udarcu.

 

Če se odločimo za razkužilo za roke v spreju bomo zagotovo zadovoljni, saj nam omogoča najhitrejšo uporabo dezinfekcijskega sredstva.  Vse kar moramo narediti je to, da razkužilo za roke v spreju pošpricamo tja kamor je potrebno. Tudi v času virusov in bolezni, ga bomo lahko nosili s seboj v torbici in ga redno uporabljali, ko bomo prišli v službo ali iz službe domov.

 

Kaj moramo upoštevati pri razkuževanju

Seveda pa lahko pri tem ko uporabimo razkužilo za roke v spreju, razkužimo tudi ostale predmete v hiši in ne le svojih rok. Pri razkuževanju predmetov moramo upoštevati naslednje napotke. Dobro je, da razkužilo nanesemo na vato ali na papirnato brisačo. Pomembno je, da po uporabi vato oziroma papirnato brisačo zavržemo. Le tako bomo z gotovostjo odstranili viruse. Pri uporabi razkužila moramo tudi paziti, da ga ne po nepotrebnem zlijemo v umivalnik ali v straniščno školjko. Zavedati se moramo, da razkužilo za roke v spreju vsebuje določene sestavine, ki bodo negativno vplivale na celotno okolje.