06. maj 2020

Kje nastanejo virusi in kako se lahko borimo proti njim

Virusi so zelo zanimivi organizmi, ki se lahko razmnožujejo le v živih celicah. Zato nujno potrebujejo človeško telo, da lahko živijo. Sam namreč nima ustreznih celičnih organizmov, da bi se lahko razmnoževal in ohranjal svojo vrsto. Zato se pri srečanju s človekom z veseljem naseli v njegovo telo. Če je telo oslabljeno in se le stežka bori prodi vdorom tudi snovi, se bo virus hitro namnožil in tako bomo zboleli.

 

Obstojnost virusov je torej odvisna tudi od našega imunskega sistema. Zato je ključnega pomena dejstvo, da svoje telo že v jesenskem času dobro pripravimo na zimsko obdobje. To pomeni, da moramo naše telo napolniti s koristnimi elementi, ki nas bodo med zimo varovali pred napadi virusov. Obstojnost virusov je namreč v veliki meri odvisna prav od nas samih. V slabšem stanju kot je telo, boljše se bo virus v njem počutil.

 

obstojnost virusov

 

Koliko različnih virusov poznamo?

Na svetu obstaja ogromno virusov. Vsako leto znanstveniki odkrijejo še kakšnega novega, ki ga nato uvrstijo na seznam. Trenutno poznamo nekaj več kot 5000 vrst virusov, ki lahko napadejo vsak živeči organizem. To pomeni, da virusi ne napadejo le človeka, ampak napadejo tudi rastline in živali. Veliko agresivnih virusov povzroča tudi izredno nalezljive bolezni, ki se nato hitro in nevarno širijo še na ostale pripadnike določene vrste.

 

Če virus najde pravi organizem, kjer so bo lahko brez težav namnožil, bo obstojnost virusov v takem okolju trajala veliko dlje. Pri tem pa bo gostitelj neveden okužil še ostale žive organizme. Tako lahko hitro pride do pandemije, ki nato pobije ogromno pripadnikov določene vrste. Pandemijo določene bolezni smo v zadnji letih srečali predvsem pri živalih. V letošnjem letu, pa je Covid-19 poskrbel za pravo svetovno pandemijo, ki je vzela že ogromno življenj.

 

Kako lahko zaustavimo obstojnost virusov

Vsekakor pa je obstojnost virusov mogoče zatreti na pravilne načine. Eden izmed njih je zagotovo ta, da preprečimo širjenje tako, da si redno umivamo roke in da uporabljajmo razkužilo. V času bolezni se ne smemo družiti z ostalimi ljudmi in tako preprečimo nepotrebno širjenje virusa.

 

Kljub temu da je obstojnost virusov velika težava, jih lahko tudi preprečimo. Njihova šibkost je na primer v tem, da so precej počasni. Saj je njihova inkubacijska doba tudi celih 14 dni. Torej je lepo pomembno, kako se bomo do svojega telesa obnašali potem, ko bomo virus že staknili. Obstojnost virusov je namreč lahko zaustaviti s pravilnimi ukrepi.