08. marec 2016

Gozdarska zaščitna oblačila in ostala oprema

Kakšna je primerna zaščitna obleka za gozdarje?

Podobno kot pri številnih drugih poklicih poznamo tudi posebno zaščitno obleko za gozdarje. Ta se sicer nekoliko razlikuje glede na letni čas, tako v toplejših kot v hladnejših mesecih pa je osnovna naloga gozdarske zaščitne obleke za gozdarje zagotavljanje ustrezne varnosti pri delu.

 

 

Zaščitna obleka za gozdarje predpisana z varnostnimi standardi

Delo z motorno žago je lahko precej nevarno, saj lahko že trenutek nepazljivosti privede do hujše nesreče oziroma ureznin. Zaščitna obleka za gozdarje je bila tako zasnovana na podlagi upoštevanja posebnih pogojev dela. Gozdarske hlače, eden od glavnih sestavnih elementov ustrezne zaščitne opreme za gozdarje, so zato izdelane iz posebnega materiala, ki ob potencialnem stiku z motorno žago ustavi njeno delovanje. Gozdarske hlače so večinoma opremljene z naramnicami, na voljo pa so tudi modeli brez naramnic. Zgornji del telesa je pri sečnji zaščiten s posebno gozdarsko bluzo, ki ima dodatno zaščito na predelu prsi, ramen in rok. Poleg varovanja pred poškodbami ima zaščitna obleka za gozdarje tudi nalogo, da ščiti delavce pred različnimi neugodnimi vremenskimi razmerami, ki so jim izpostavljeni med delom na prostem in ki so lahko v primeru neustrezne zaščite povod za številne zdravstvene težave, tako kratkoročne kot dolgoročne.

 

 

Ne pozabite na ustrezno obutev!

Poleg ustrezne zaščitne obleke za gozdarje pa boste za delo na terenu potrebovali tudi primerno obutev. Gozdarski čevlji morajo imeti podplat, ki preprečuje zdrse in vbode, za zaščito prstov pa morajo biti opremljeni s posebno kapico, najpogosteje izdelano iz jekla. Pomembno pa je tudi, da so gozdarski čevlji izdelani iz vodoodpornih materialov. Izberite čevlje, ki se vam povsem prilegajo, saj neudobna obutev vpliva na zmanjšanje koncentracije, česar pa si pri gozdarskem delu nikakor ne morete privoščiti.