12. februar 2016

Zaščita sluha - ušesni čepki in glušniki obvezna zaščitna oprema

Zaščita sluha z glušniki ali čepkiZaščita sluha je postopek, pri katerem obvarujemo ušesni organ pred hrupom, ki vodi k naglušnosti in izgubi sluha. Okvara sluha zaradi izpostavljenosti hrupu na delovnem mestu še vedno ostaja pomembna in pogosta poklicna bolezen. Po zakonodaji ES morajo delodajalci zaposlenim v območjih, kjer stopnja hrupa presega 80 dB, omogočiti uporabo opreme za zaščito pred hrupom. Neprekinjena izpostavljenost hrupu nad 80 dB lahko povzroči trajno okvaro sluha, zato je treba tudi zaposlenim v lahki industriji, trgovini, gostinstvu in javni upravi omogočiti obvezno uporabo varovalne opreme za zaščito sluha. Zgornja meja izpostavljenosti je 85 dB, pri kateri je že obvezna uporaba protihrupne zaščite. Posledice izpostavljenosti hrupu so pogosto opazne šele po nekaj letih, ko je že prepozno, zato je ustrezna zaščita sluha izjemnega pomena.
V podjetju Trgos d.o.o. imamo na zalogi vsa zaščitna sredstva, ki jih potrebujete za varno delo. Med njimi je tudi zaščitna oprema za zaščito sluha, kot so ušesni čepi in glušniki.

 

 

Ušesni čepki za enkratno in večkratno uporabo

Zaščita sluha bo učinkovita z uporabo ušesnih čepov, ki jih vstavimo v slušni kanal. Ušesni čepki varujejo uho pred hrupom, vdorom vode, različnimi tujki, prahom in močnim vetrom. Obstajajo predvsem tri vrste čepov:
penasti čepi: narejeni iz spominske pene, ki se razširi, ko čep vstavimo v sluhovod;
silikonski čepi: narejeni iz silikona in skrbno oblikovani, da se prilegajo zunanjem delu sluhovoda; ter
čepi s prirobnico: narejeni za glasbenike in izdelani po meri.
Penasti in silikonski ušesni čepki so po navadi narejeni za enkratno uporabo. Ušesni čepki so namenjeni ljudem, ki so izpostavljeni konstantnemu hrupu nad 80dB. Taki čepi navadno dušijo visoke tone, ki so tudi najbolj nevarni za poškodovanje sluha.

 

 

Glušniki - učinkovita zaščita sluha

Glušnik je priprava, namenjena zaščiti sluha pred prevelikim hrupom. Spada med osebna varovalna sredstva. Glušniki so sestavljeni so iz dveh naušnikov, ki pokrivata ušesno školjko, ter iz povezovalnega loka. Povečini so izdelani iz plastične mase. Lok je lahko tudi kovinski, zaradi lažje nastavitve dolžine. V naušnike je vgrajena akustična pena, ki poveča zračno upornost in zmanjša amplitudo valov. Zaščita sluha je tako popolna.
Glušniki se lahko uporabljajo samostojno ali pa so vgrajeni v zaščitno čelado. Nekateri proizvajalci kombinirajo glušnike in slušalke, tako da omogočajo uporabniku medsebojno komunikacijo tudi v zelo hrupnem okolju.

Vas zanima kakovostna zaščita sluha po ugodni ceni? Vabljeni v trgovino Trgos.