01. avgust 2016

Višina dimnika pomemben dejavnik pri gradnji dimnika

Minimalna višina dimnika za kamin in kurilne napraveGradnja dimnika je zahtevno delo, ki ga je treba načrtovati, še preden začnete z gradnjo hiše. Od dobrega načrtovanja je odvisna učinkovitost celotnega ogrevalnega sistema. Preden se odločimo za dimnik, se moramo odločiti, katero gorivo bomo izbrali in kakšno kurilno napravo bomo vgradili. Vsaka kurilna naprava ima svoje zahteve, pri načrtovanju pa je treba upoštevati tudi višino in položaj dimnika. Višina dimnika igra pomembno vlogo pri ustvarjanju vleka in njegovi zmožnosti za odvajanje dimnih plinov, razprševanju škodljivih snovi v dimnih plinih v večje višine, kar zmanjšuje vplive na onesnaževanje neposredne okolice. Dimnik ima dve višini, in sicer celotno višino (od tal do vrha dimnika) in delujočo višino (od priključka za grelno telo do vrha dimnika). Za vlek je pomembna delujoča višina dimnika.

 

 

Kakšna je minimalna višina dimnika?

Minimalna višina dimnika je odvisna od višine in naklona strehe, kurilne naprave in vrste goriva.
Pri določevanju minimalne višine dimnika nad streho so se uveljavila določena pravila, ki so vezana na naklonske kote streh. Zaradi neugodnega vpliva vetra in lege sosednjih zgradb pa mora izdelava dimnika upoštevati tudi nekatera dodatna priporočila o višini dimnika. Upoštevati moramo, da je

  • minimalna višina dimnika za kurilne naprave na trdna in tekočo goriva 5 m;
  • minimalna višina dimnika za kurilne naprave z atmosferskim gorilnikom na plin 4 m;
  • minimalna višina dimnika za kamin (odprti) 4,5 m.


Pri načrtovanju dimnika moramo upoštevati tudi, da je vrh dimnika najmanj 0,5 m nad slemenom, če je izhod dimnika v slemenu; da je dimnik oddaljen od strehe za najmanj 1 m, če izhod ni v slemenu; in da mora izpust dimnih plinov iz dimnika biti najmanj 1 m nad gorljivimi materiali.

 

 

Zidanje dimnika prepustite strokovnjakom, ki vedo kako to narediti na pravi način

Ker je dimnik občutljiva zadeva, vam toplo priporočamo, da se njegove postavitve ne lotevate sami. Pravilna gradnja oz. izdelava dimnika namreč predstavlja temelj nemotenega in učinkovitega delovanja ogrevalnega sistema, zato ni odveč, če se pri tem posvetujemo s strokovnjakom. Sicer bomo imeli s kasnejšo sanacijo visoke stroške, da na to, koliko časa nam bo to vzelo niti ne pomislimo. Zato nikar ne odlašajte in se čim prej posvetujete s strokovnjakom. Strokovnjaki podjetja OGM-BI bodo poskrbeli, da bo vaš dimnik zdržal dolgo, predvsem pa deloval varno.