25. maj 2015

Solarno ogrevanje vode in prostorov – energija sonca je čista in brezplačna

Za solarno ogrevanje vode in prostorov v objektu se danes odloča vse več ljudi. Cene energentov so namreč vse višje, vse bolj pa se tudi zavedamo pomena čistega okolja, zato iščemo načine ogrevanja, ki bi bili prijazni tako do uporabnika kot do okolja. Solarno ogrevanje vode je čisto in zanesljivo, energija sonca je obnovljiva in nima škodljivih vplivov na okolje. Njeni potenciali so neizčrpni, poleg vsega pa je energija sonca tudi brezplačna. To energijo nam pomagajo zajeti in shraniti sončni ali solarni kolektorji, ki zbrano toploto pretvarjajo v energijo, to pa nato porabimo za ogrevanje sanitarne vode in prostorov. Za solarno ogrevanje vode obstajata dve glavni skupini: ploščati in vakuumski solarni kolektorji. O tem, kako veliki naj bi bili, pa več v nadaljevanju.
Sončni kolektorji za sanitarno vodo predstavljajo poleg toplotno izolirane inštalacije, kontrolne enote s črpalko in solarnega zalogovnika oziroma bojlerja enega ključnih delov solarnega sistema. Energija sonca se z njihovo pomočjo preko posebne absorbcijske folije v cevnem sistemu, v katerem je solarna tekočina, absorbira in se pretvori v uporabno toploto. Ogreta solarna tekočina se s pomočjo regulacijsko vodene črpalke prenese v rezervoar za toplo vodo. Od tu se toplota preko izmenjevalca prenese na sanitarno vodo ali na vodo ogrevalnega sistema.

 

Solarni kolektorji – kako veliki naj bodo

Za optimalno solarno ogrevanje vode ni pomembno samo, kam so solarni kolektorji nameščeni, ampak tudi kako veliki so. Rečemo lahko, da na osebo potrebujemo 2 m² ploščatega kolektorja ali 1,5 m² vakuumskega kolektorja. Solarni zalogovnik pa naj bi imel prostornino okoli 80 litrov na osebo, saj z omenjeno zalogo vode lahko akumulirana energija sonca premosti kar nekaj oblačnih dni. Če na omenjeni sistem priključimo še pomivalni in pralni stroj, se sistem dimenzijsko poveča za približno 25%. Iz tega sledi, da za štiričlansko družino s priključenim pralnim in pomivalnim strojem potrebujemo 400-litrski solarni zalogovnik ter 8 m² ploščatih kolektorjev oz. 6 m² vakuumskih.
V primeru, da bomo sistem za solarno ogrevanje vode uporabili v podporo ogrevanju objekta, pa potrebujemo solarni zalogovnik, ki je v razmerju s površino stanovanja. To razmerje naj bi bilo med 6 in 10 litrov vode na kvadratni meter bivalne površine. In kako veliki naj bi v tem primeru bili solarni kolektorji za solarno ogrevanje vode? Razmerje vakuumskih kolektorjev naj bi bilo med 2 in 3 kvadratne metre na 100 litrov vode. Ploščati sončni kolektorji za sanitarno vodo za omenjeni sistem niso primerni, saj imajo v zimskem času preveč izgub.

 

Solarno ogrevanje vode s kolektorji