25. maj 2015

Ploščati solarni kolektorji in sončne celice za solarno ogrevanje vode – ugodna cena

Ploščati solarni kolektorji so najbolj poznani sončni kolektorji, saj jih uporabljamo že kar dolgo. Trenutno imajo ploščati solarni kolektorji tudi najboljše razmerje med ceno in kakovostjo, zato so najpogostejša izbira za solarno ogrevanje vode. V zadnjem času pa vse bolj priljubljeni postajajo tudi vakuumski kolektorji, ki imajo bistveno boljši izkoristek od ploščatih, saj normalno delujejo tudi pri zelo nizkih temperaturah (-10°C). Najoptimalnejši izkoristek v vseh letnih časih in v različnih vremenskih pogojih pa zagotavljajo vakuumski heat pipe kolektorji. Pri enaki učinkovitosti je njihova površina zaradi boljšega izkoristka bistveno manjša kot pri ploščatih.
Poleg toplotno izolirane inštalacije, kontrolne enote s črpalko in solarnega zalogovnika oziroma bojlerja predstavljajo ploščati solarni kolektorji eno ključnih komponent sistema za solarno ogrevanje vode. Njihova naloga je, da preko posebne absorbcijske folije v cevnem sistemu, v katerem je solarna tekočina, najpogosteje sta to voda ali mešanica vode in glikola, absorbirajo sončno energijo in jo pretvarjajo v uporabno toploto. Ogreta solarna tekočina se s pomočjo regulacijsko vodene črpalke prenese v rezervoar za toplo vodo. Od tu se toplota preko izmenjevalca toplote prenese na sanitarno vodo ali vodo ogrevalnega sistema.

 

Solarno ogrevanje vode z sončnimi celicami - brezplačna energija sonca

Ogrevanje sanitarne vode s sončno energijo postaja vedno bolj priljubljeno. Kako tudi ne bi, ko pa je sončna energija obnovljiva, čista, zanesljiva, predvsem pa brezplačna? V osnovi obstajata dva načina uporabe sončne energije: za toplotno energijo in za električno energijo. Sončna električna energija se imenuje fotovoltaika in je učinkovit in 100% čist način pretvarjanja sončnega sevanja v električno energijo. Medtem ko vakuumski in ploščati solarni kolektorji izrabljajo sončno energijo za segrevanje tekočine, pa sončne celice spreminjajo sončno svetlobo v električno energijo. Podobno kot za kolektorje tudi za celice velja, da je cena sončnih celic z leti vse nižja. Pravzaprav se je cena znižala do te mere, da v povezavi s toplotno črpalko sončne celice že resno konkurirajo sončnim kolektorjem na toplo vodo.

 

Ploščati solarni kolektorji – njihova učinkovitost odvisna od postavitve

Da bi bilo solarno ogrevanje vode in objekta čim bolj učinkovito, je montaža sončnih kolektorjev na streho najbolj smiselna na območjih, kjer je čez leto največ sonca. Ploščati solarni kolektorji morajo biti usmerjeni proti jugu, naprednejši vakuumski sončni kolektorji Greenland Systems pa omogočajo celo obračanje posameznih cevi kolektorja, da lahko v teku dneva prejmejo največjo možno količino sončnega sevanja. Sončni kolektorji delujejo enako ne glede na letni čas – pozimi lahko od njih dobimo enako količino sončne energije kot poleti.

 

Ploščati solarni kolektorji - ugodna cena