25. januar 2016

Solarno ogrevanje hiše in vode postaja vse pogostejša praksa, glavni razlog pa ni zgolj ugodna cena

Solarno ogrevanje je termin, ki se večinoma uporablja za solarno ogrevanje tople vode, ki poteka s pomočjo kolektorjev za vodo, vendar pa postaja vse bolj razširjeno tudi solarno ogrevanje hiše. Mesečni stroški v vašem gospodinjstvu se bodo z odločitvijo za prehod na solarno ogrevanje drastično znižali – cena solarnega ogrevanja hiše lahko namreč v najboljšem primeru znaša zgolj 1/5 cene bolj tradicionalnih načinov ogrevanja.

 

 

Solarno ogrevanje tople vodeSolarno ogrevanje je ekološko osveščena izbira

Zelo ugodna cena solarnega ogrevanja pa ni edini razlog za prehod na solarno ogrevanje hiše in/ali solarno ogrevanje tople vode. Dodatna prednost, ki jo prinaša solarno ogrevanje, je ta, da gre za okolju prijazen način ogrevanja, ki je mogoč praktično po vsej zemeljski polobli, četudi so prisotne razlike v moči sončnega sevanja. Mnogi strokovnjaki menijo, da je ena od najboljših rešitev za vse večjo onesnaženost zraka prav solarno ogrevanje. Cena goriv se bo v skladu z napovedmi v prihodnosti še povečevala, kar je še dodaten argument v prid iskanju alternativnih načinov ogrevanja. Prakse po svetu kažejo, da je izraba sončne toplote za pridobivanje energije nedvomno v porastu, država, v kateri je solarno ogrevanje trenutno daleč najbolj razširjeno, pa je Kitajska, kjer letno izdelajo kar 80 % vseh sončnih kolektorjev na svetu. Trend prehajanja na solarno ogrevanje hiše in vode pa je vse bolj prisoten tudi v Evropski uniji in v ZDA.

 


Solarno ogrevanje v vseh letnih časih

Največje potrebe po toplotni energiji so seveda prisotne pozimi. Solarno ogrevanje je v Sloveniji ustrezen način za pridobivanje večine energije za potrebe gospodinjstev, obenem pa predstavlja tudi velik potencial za industrijo oziroma za industrijsko proizvodnjo, ki bi bila manj obremenjujoča za okolje. Ne glede na letni čas, je tako smiselna uporaba sistema za solarno ogrevanje. Pozimi tako za ogrevanje vode kot zraka, v poletnem času pa je poleg zagotavljanja tople sanitarne vode solarno ogrevanje med drugim zelo učinkovit način tudi za ogrevanje vode v domačem bazenu – cena solarnega ogrevanja bazena je namreč prav tako občutno nižja, kot bi bila sicer. V podjetju Bio Planet imamo za vas pripravljeno pestro ponudbo kakovostnih ploščatih in vakuumskih sončnih kolektorjev različnih dimenzij in karakteristik po ugodnih cenah. Pred dokončno odločitvijo za nakup vam nudimo strokovno svetovanje in pomoč pri izbiri najustreznejše naprave, svetujemo pa vam tudi glede ustreznega rokovanja z vašim novim solarnim kolektorjem, ki je pravi korak v smeri proti »zeleni prihodnosti«.