13. oktober 2015

Profil gum za zimo – osnovne informacije za ustrezno izbiro

Profil gum za zimo je natančno predpisan. Morebitna odstopanja so kaznovana z denarnimi kaznimi, zato bodite pozorni pri montaži zimskih pnevmatik. Ustrezen profil gum za zimo za vozila, ki niso težja od treh ton in pol, je 3 milimetre, kar velja za vse štiri gume (zimske). Profil primernih dimenzij bo na mokrih, zasneženih in/ali poledenelih cestiščih v prvi vrsti poskrbel za vašo varnost, obenem pa tudi za varnost drugih udeležencev v prometu. Ne gre torej zgolj za nesmiseln zakon, ampak so bili predpisi glede profila gum za zimo oblikovani na podlagi skrbnega premisleka in obilice strokovnega znanja. V vaši koristi je torej, da jih upoštevate v za to določenem obdobju, ki je vsako leto od 15. novembra do 15. marca, pa tudi v primeru zgodnejših ali poznejših »zimskih razmer«. Poleg določila, da mora biti profil gum enak pri vseh štirih nameščenih zimskih pnevmatikah, morajo biti te tudi sicer enake vrste in zgradbe.

 

Profil zimskih gumProfil letnih gum za zimo

Profil letnih gum za zimo je načeloma enak kot pri specializiranih zimskih gumah. Profil letnih gum za zimo mora biti tako minimalno 3 milimetre. Vendar pa obstaja še nekaj dodatnih omejitev, če se odločite, da boste v zimskih mesecih uporabljali letne in ne zimske gume. Profil letnih gum za zimo namreč ni edino, na kar morate biti pri tem pozorni. Zakon določa, da morate imeti v tem primeru v času vožnje pri sebi ves čas snežne verige, zato je za mnoge voznike precej bolj priročno, da se odločijo za namestitev specializiranih zimskih gum (te običajno nosijo oznako »M +S«).

 

Petrolovi strokovnjaki za avtomobilsko opremo

Izbira ustreznega profila gum za zimo oziroma profila letnih gum za zimo je lahko za lahko za laike precej zahtevno opravilo. Zato smo pri Petrolu zbrali ekipo izkušenih strokovnjakov za zimske gume. Profil gum pa ni edina stvar, v zvezi s katero vam bomo svetovali. Zelo pomembno je namreč, da so gume za zimo izbrane posebej glede na vaš tip vozila, obenem pa je treba upoštevati tudi ustrezno starost gum. Po večletni uporabi se namreč gume obrabijo, posledično pa se zmanjša tudi njihova varnost. Če niste prepričani, ali je čas za menjavo že nastopil, vam bomo pri Petrolu z veseljem podali strokovno mnenje.