13. oktober 2015

zimsko-letne ali zimske gume? Kaj pravi o uporabi zimskih gum zakon in kaj kažejo testi zimskih gum? 

Zimske gume še posebej – so eden najpomembnejših delov opreme za avto. V Republiki Sloveniji, podobno kot v drugih državah, obstajajo posebni predpisi glede uporabe zimskih gum. Zakon o pravilih cestnega prometa, ki je bil sprejet konec leta 2010 in ki skupaj z Zakonom o voznikih, Zakonom o motornih vozilih in Zakonom o cestah nadomešča prejšnji Zakon o varnosti cestnega prometa, tako v svojem 114. členu natančno opredeljuje tudi uporabo zimskih gum. Zimska oprema za motorna in priklopna vozila je obvezna od 15. novembra do 15. marca, pa tudi ob zimskih razmerah izven navedenega obdobja. Poleg tega je določeno, da na motornih in priklopnih vozilih, udeleženih v cestnem prometu, ne sme biti snega, vode ali ledu, saj bi lahko to vplivalo na zmanjšano varnost. V omenjenem členu so določene tudi kazni za voznike, ki v za to predvidenem obdobju ne uporabljajo zimskih gum. Zakon pravi, da se v tem primeru kršilca kaznuje z globo od 120 do 500 evrov v primeru, da je zaradi kršitve oviran ali celo onemogočen promet, kar se dodatno kaznuje še s petimi kazenskimi točkami. Kazni za pravne osebe in samostojne podjetnike so še precej višje. Pomembno je torej, da pravočasno namestite ustrezne zimske gume. Zakon ne služi zgolj kot podlaga za predpisovanje kazni, ampak je prvenstveno namenjen čim večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu.

 

Zimske letne gumeVečnamenske zimsko-letne gume

Ste vedeli, da obstaja tudi možnost, da vse leto uporabljate enake gume? Zimsko-letne pnevmatike so običajno označene z napisom »All Season«, medtem ko snežinka poleg oznake »M + S« pomeni, da gre za izključno zimske gume. Zimsko-letne gume se sicer zdijo na prvi pogled elegantnejša in enostavnejša rešitev, vendar pa morate načeloma v zimskih mesecih poleg njih uporabljati tudi snežne verige, nameščanje pa zna biti precej zahtevno in naporno.

 

Test zimskih gum

Mnogim strankam so v pomoči pri izbiri gum (zimsko-letnih ali zimskih) tudi rezultati testiranj. Tovrstna testiranja so v pomoč tudi Petrolu pri oblikovanju naše ponudbe, saj si prizadevamo, da se v njej znajdejo le najkakovostnejše gume (zimske in druge). Test, ki ga je opravila priznana nemška avtomobilistična revija Auto Bild, je pokazal, da spadajo znamke Nokian, Goodyear in Hankook, ki so vam na voljo pri Petrolu, kjer vam ponujamo tudi možnost nakupa gum na obroke, v sam vrh, kar zadeva zimske gume. Test je upošteval predvsem dejavnike, kot so zavorna razdalja na spolzkem ali poledenelem cestišču, hitrost obrabe gum, stabilnost in zmogljivost gum, pomemben faktor pri omenjenem testu zimskih gum pa sta bili tudi varčnost pri porabi goriva in ekološka varnost.