23. marec 2016

Prezračevalni sistemi ponujajo številne prednosti

Prezračevalni sistemi se uporabljajo predvsem v večjih objektih – od stanovanjskih stavb do industrijskih hal, dvoran, predavalnic ipd. Marsikdo pa se sprašuje, ali so prezračevalni sistemi res potrebni … Morda bi raje ostali kar pri »dobrem, starem« zračenju?

 

Izgradnja prezračevalnega sistema

 

 

Prezračevalni sistemi bolj učinkoviti od klasičnih načinov zračenja

Tisto, kar predstavlja eno glavnih prednosti prezračevalnih sistemov pred prezračevanjem z odpiranjem in zapiranje oken, je zagotavljanje enakomerne prezračenosti celotnega prostora. Tega namreč ne moremo doseči drugače, še posebej ko gre za velike prostore, pri katerih so določeni deli kar precej oddaljeni od najbližjega okna. Poleg tega prezračevalni sistemi poskrbijo tudi za usmerjeno pot zraka, zato je dosežen popoln nadzor nad prezračevanjem, kar je nujno, kadar se v določenem prostoru zadržuje večje število ljudi.

 

 

S pomočjo prezračevalnih sistemov do občutnega energetskega prihranka

Zračenje prostorov pa je lahko posebej v zimskih mesecih problematično še zaradi enega razloga. Govorimo seveda o neizbežnih izgubah toplote, kar pomeni tudi višje stroške ogrevanja. Pri prezračevalnih sistemih teh težav ni, a ne le to … Prezračevalni sistemi namreč iz zraka po eni strani odstranjujejo neprijetne vonjave, strupene snovi ipd., vendar po drugi strani v povezavi z njihovim delovanjem govorimo tudi o tako imenovani rekuperaciji. To pomeni, da prezračevalni sistemi iz sicer neuporabnega zraka »izolirajo« toploto in jo vrnejo nazaj v prostor. Tako lahko govorimo o resnično optimiziranem delovanju, ki poskrbi za minimalne izgube, zato je uporaba prilagojenih prezračevalnih sistemov vse pogostejša tudi v manjših prostorih, kot so na primer pisarne, uporabljajo pa se lahko tudi v stanovanjskih prostorih, še posebej v tistih, ki so brez okna. Za podrobnejše informacije glede možnosti izgradnje prezračevalnega sistema po meri pa se je najbolj smiselno obrniti na ponudnike omenjene storitve in se tako prepričati, ali so vaše želje izvedljive tudi v praksi.