23. maj 2016

Pomanjkanje vitamina D lahko vodi do resnih zapletov – vitamin D v prehrani pogosto ni dovolj

Pomanjkanje vitamina DPomanjkanje vitamina D je zelo razširjena težava med slovenskimi otroki in mladostniki, pogosto pa se s pomanjkanjem vitamina D soočajo tudi nosečnice – po nekaterih podatkih naj bi bila težava prisotna pri približno polovici nosečih žensk, v jesenskih in zimskih mesecih pa se ta odstotek še nekoliko poveča. Najboljši način oskrbe z zadostno količino omenjenega vitamina je namreč izpostavljenost dovolj veliki količini sončne svetlobe, česar vitamin D v prehrani ne more povsem uspešno nadomestiti. Pomanjkanje vitamina D med nosečnostjo pa lahko povzroči tudi pomanjkanje pri novorojenčku – prav zaradi tega je zelo pogosto predpisovanje kapljic vitamin D za dojenčke.

 

 

Najočitnejši znaki pomanjkanja vitamina D in vitamin D v prehrani

Vitamin D pomembno prispeva k zdravim in močnim kostem. Dolgotrajno pomanjkanje vitamina D tako povzroči prenizko mineralizacijo kosti, kar lahko pri otrocih v skrajni posledici privede celo do rahitisa, pri odraslih pa se lahko razvije osteomalacija. Pomanjkanje vitamina D je lahko povezano tudi s hudimi bolečinami v kosteh in mišicah ter s povišanim krvnim tlakom. V času manjše količine UV-žarkov se tako priporoča povečano uživanje vitamina D v prehrani, česar pa ni mogoče vedno doseči. V tovrstnih primerih je priporočljivo, da se namesto večjega vnosa vitamina D v prehrani poseže po kakovostnih prehranskih dodatkih.

 

 

Kako do zadostnih količin vitamina D?

Posebno pri dojenčkih je potrebna velika previdnost pri zagotavljanju ustreznega vnosa vitamina D. Pri tem so vam lahko v veliko pomoč kapljice vitamin D za dojenčke in drugi dodatki. Glavni cilj uporabe kapljic vitamin D za dojenčke in podobnih prehranskih dopolnil je preprečitev razvoja rahitisa; kapljice vitamin D za dojenčke lahko dodajate kljub dojenju, priporočljiva dnevna količina pa je 10 µg. Kot alternativo kapljicam vitamin D za dojenčke smo pri Valensu razvili vitamin D3 v spreju (na voljo je tudi sprej, namenjen posebej dojenčkom). Vitamin D3 v spreju je izjemno učinkovit in omogoča enostavno odmerjanje, zaradi prijetnega okusa pa ga otroci z veseljem zaužijejo. Zdrav razvoj kosti in rast vašega malčka sta tako zagotovljena, preverite pa tudi našo preostalo ponudbo prehranskih dopolnil, namenjenih boljšemu zdravju in počutju, denimo sirup za odpornost, ki poskrbi za močnejši imunski sistem. Krepitev imunskega sistema poteka s pomočjo beta-glukanov iz kvasa, ki so znani po svoji podporni vlogi imunskega sistema, obenem pa ne povzročajo nikakršnih stranskih učinkov.