01. julij 2015

Centralna peč - kotel na drvaPeč za centralno na drva je še vedno najcenejše ogrevanje

Mislite, da je peč za centralno na drva zastarela in preživeta zadeva? Nikakor ne. Peč za centralno na drva je še vedno najcenejši način ogrevanja. Tehnologija je na področju ogrevanja res močno napredovala. Ogrevanje s toplotno črpalko, varčni električni radiatorji, peči na plin so res tehnološko izpopolnjene tehnološke opcije in vse omogočajo poceni ogrevanje, vendar jim pri stroških ogrevanja še ni uspelo premagati dobrega starega kotla na drva. »Stari« seveda le v metaforičnem smislu, saj so dandanes centralne peči na trda goriva močno tehnološko izpopolnjene in nadgrajene v primerjavi s tistimi izpred nekaj desetletji. Peč za centralno na drva je torej zimzelena klasika, ki se bo gotovo obdržala še zelo dolgo.

 

Peč za centralno na drva je še vedno izredno priljubljena

Nekateri so včasih res godrnjali, ko so morali za vsako zimo pripraviti neskončne skladovnice polen. Danes pa je moderen način življenja takšen, da se mnogim zdi, da ogenj v kotlu za drva v sodobno hišo prinese del narave in celo del življenja, na katerega smo morda že nekoliko pozabili. Zato se za kotel na drva ne odločajo samo tisti, ki imajo v lasti gozd, ampak tudi tisti, ki ljubijo tradicijo. Ob tem pa vam bo kotel na drva prihranil tudi veliko denarja, saj gre še vedno za najcenejši način ogrevanja. Res je, da je ogrevanje s toplotno črpalko na dolge proge gotovo zmagovalec, vendar nekaterim ni všeč, da je začetna investicija relativno visoka. Centralne peči na trda goriva pa vam ob razmeroma nizki investiciji omogočajo poceni ogrevanje takoj. V peči za centralno na drva mnogi tudi kurijo tudi odpaden les in s tem razmeroma malo obremenjujejo okolje ter ob tem še dodatno prihranijo.

 

Centralne peči na trda goriva nudijo raznovrstnost kuriv

Če govorimo o centralni peči na trda goriva ne mislimo nujno kotla na drva oziroma peči za centralno na drva. Centralne peči na trda goriva namreč lahko kurimo s pomočjo drv, briketov, sekancev, peletov in še česa. Gre za tako imenovano biomaso oziroma za način ogrevanja z obnovljivimi viri. Če pa vam drva ne dišijo preveč in si želite ugodno ogrevanje, pa si lahko denimo omislite varčne električne radiatorje. V trgovini Na pot se bo nekaj ugodnega našlo prav za vsako stranko, ki potrebuje rešitev glede ogrevanja.