24. maj 2016

Note za harmoniko predstavljajo pomemben del učenja

Klavirske in kromatične harmonikeHarmonika predstavlja priljubljeno glasbilo med starejšo populacijo, v zadnjih letih pa je vse bolj razširjena tudi med mladimi in najmlajšimi. Po zaslugi računalnika je učenje harmonike postalo precej preprosto, saj se na spletu najde skoraj vse, kar potrebujete, da bi se naučili igrati ta inštrument. Še zlasti so pomembne note za harmoniko, ki so za glasbenika sicer nekaj samoumevnega, za začetnika pa so lahko note za harmoniko nekaj zelo zapletenega. A z malo vaje in vztrajnosti boste note za harmoniko razumeli tudi vi. In že kmalu boste lahko zaigrali vašo najljubšo skladbo.
Note za harmoniko danes pogosto zamenjujejo tablature. Tablatura je posebna notna pisava, s pomočjo katere zapisujemo glasbo za harmoniko. Tablature za harmoniko so narejene tako, da se lahko pravilno in točno naučite igranja tako enostavnejših skladbic kakor zahtevnega igranja na enostaven, hiter in učinkovit način. Tablature vas bodo naučile tudi različic, prijemnih načinov igranja, tehnike, razmišljanja in mnogih vzporednic pri razumevanju igranja harmonike.

 

 

Klavirska harmonika eden glavnih inštrumentov alpskega stila narodnozabavne glasbe

Poznamo različne harmonike, a v grobem jih lahko razdelimo na diatonične harmonike in klavirske harmonike. Klavirska harmonika ima prepoznavne črno-bele tipke ter basovske gumbe. Ima od 2-16 registrov, ki spreminjajo zvok harmonike. Zrak dovajamo s pomočjo meha. Z močjo vlečenja meha tudi uravnavamo glasnost. Klavirska harmonika je eden glavnih inštrumentov alpskega stila narodnozabavne glasbe.
Postavitev tipk diatonične harmonike je popolnoma drugačna in namesto klavirskih tipk najdemo samo gumbe na obeh straneh harmonike. Takšna harmonika je bolj zahtevna za igranje in zaradi tega ni primerna za začetnike. Zato je klavirska harmonika odlična izbira za prvo harmoniko.

 

 

Gumbna ali kromatična harmonika podobna diatonični harmoniki

Kromatična ali gumbna harmonika je na prvi pogled podobna diatonični, vendar gre za popolnoma drugačno harmoniko. Na levi in desni strani ima registre, ki omogočijo bogatejši zvok in različno barvo tonov, basni del pa je enak kot pri klavirski harmoniki.
Prednost kromatične harmonike je igranje v vseh tonalitetah z enakim prstnim redom, kar omogoča enostavnejše in hitrejše igranje. V primerjavi z diatonično harmoniko pa je kromatična harmonika malo težja in tišja. Čeprav je kromatična harmonika pri nas manj prepoznavna in razširjena, je primerna za vse zvrsti glasbe - od narodno zabavne, zabavne do klasične glasbe. Še posebej lepo pa zvenijo na njo zaigrane dalmatinske skladbe.

Se želite naučiti igranja na harmoniko? Obiščite našo spletno trgovino, kjer boste dobili vse potrebno. Na voljo je tako klavirska kot kromatična harmonika, pozabili pa nismo niti na note za harmoniko. Oglejte si še našo ponudbo akustičnih kitar.