25. januar 2016

Kolektorji za vodo oziroma solarni kolektorji – varčen in ekološki način ogrevanja vode

Kolektorji za vodo, imenovani tudi sončni oziroma solarni kolektorji, postajajo v nekaterih državah celo zakonsko predpisan način oskrbe gospodinjstev (pa tudi industrijskih obratov ipd.) s toplo vodo. Razlog za to je predvsem dejstvo, da tovrsten način ogrevanje ni povezan z nastajanjem okolju škodljivih emisij. Solarni kolektorji za ogrevanje vode tako omogočajo enega od najbolj ekoloških načinov ogrevanja. Podobne ureditve sicer v Sloveniji nimamo, kljub temu pa se vse več ljudi odloča za nakup oziroma uporabo kolektorja za vodo, saj se zavedajo številnih prednosti, ki jih prinaša takšna investicija.

 

 

Solarni kolektorji za vodoPrincip delovanja solarnega kolektorja

Kolektorji za ogrevanje vode skladiščijo toploto, ki jo oddaja sonce, in sicer tako infrardeče kot ultravijolične žarke. Ta energija se nato najpogosteje uporablja za ogrevanje sanitarne vode, v nekaterih primerih pa tudi za ogrevanje stanovanj. Količina pridobljene energije je odvisna predvsem od moči sončnega sevanja (ta variira glede na točko na zemeljskem površju in letni čas) ter od dimenzij sončnega kolektorja. Povprečna količina toplotne energije, ki jo lahko letno zagotovijo solarni kolektorji za ogrevanje vode, je tako omejena in se na različnih območjih razlikuje, kljub temu pa je mogoče reči, da so kolektorji za vodo izjemno učinkovita alternativa klasičnim načinom ogrevanja.

 


Sončni kolektorji – dimenzije in tipi

Kolektorji za vodo so v osnovi dveh vrst, in sicer poznamo vakuumski sončni kolektor ter nekoliko preprostejši ploščati sončni kolektor. Dimenzije izbrane naprave morajo biti premišljeno izbrane, zato je priporočeno, da se pred nakupom glede tega posvetujete s strokovnjakom. Izbira sončnega kolektorja ustreznih dimenzij je namreč pomembna predvsem zato, da preprečimo prevelike količine uskladiščene energije, do česar lahko pride predvsem v tistih mesecih, ko je sončno sevanje najmočnejše. V primeru, da ne porabimo tople vode, lahko pride do težav, kar lahko rešujemo tudi z izbiro ustreznega naklona za sončni kolektor. Dimenzije pa so navsezadnje tudi pomemben dejavnik, ki vpliva na končno ceno solarnega kolektorja.

 


Kolektorji za vodo so dolgoročna investicija

Nakup kolektorja za ogrevanje vode, ki vam jih v podjetju Bio Planet nudimo po še posebej ugodnih cenah, bo na dolgi rok poskrbel za precejšnje zmanjšanje vaših mesečnih stroškov. Poraba se namreč lahko zmanjša celo za 80 %. Upoštevati pa je treba tudi to, da se bodo cene kurilnega olja v prihodnosti še dodatno dvignile, zato je čimprejšnji prehod na solarno ogrevanje zagotovo pametna rešitev in investicija v prihodnost.