06. junij 2018

Kaj je zobni aparat, kako deluje deluje in komu je namenjen?

Zobni aparat je pripomoček, s katerim odpravljamo napake v razporeditvi zob in druge čeljustne nepravilnosti. Zobni aparat na zobe deluje s primerno silo in tako ne poškoduje zob, pač pa jih začne premikati v želeno smer.  Sodobne hitre in manj vidne ortodontske metode so pripeljale do tega, da se tudi vse več odraslih odloči za poravnavo svojih zobnih nepravilnosti.

Tako zobnih aparatov kot tudi tehnik ravnanja zob je nekaj vrst. Zobne aparate razlikujemo jih glede na vstavljanje, glede na to, kje je aparat nameščen in glede na izvor sile.

 

Ortodonti v Ljubljani

 

Fiksni zobni apart je izjemno učinkovit, vendar je vzdrževanje higiene nekoliko zahtevnejše

Najpogostejši ali pa morda najbolj prepoznaven je fiksni oz. nesnemljiv zobni aparat, ki ga namesti ortodont in na zobeh ostane do konca ortodontskega zdravljenja. Med nesnemljivimi zobnimi aparati so še vedno najpogostejši kovinski aparati, ki dajejo tudi najboljše rezultate, njihova cena pa je ob tem konkurenčna. Z razvojem ortodontske tehnologije so se zmanjšale tudi kovinske ploščice, kar nekoliko prispeva k boljšemu videzu, po želji pa se lahko izberejo tudi barvne elastike. Med fiksnimi zobnimi aparati je pogosto uporabljen tudi samozaklepni zobni aparat. Pri kovinskem zobnem aparatu je žička na ploščice pritrjena z elastiko, pri samozaklepnem aparatu pa se uporabljajo nosilci, pri katerih ni potrebno vpenjanje žičnih lokov v utor nosilca. Lok je tako speljan skozi zvezdico s pomočjo mini vratc, ki jih ortodont lahko s posebnimi pripomočki odpre ali zapre. Ligatura med žičko in zvezdico pri samozaklepnem aparatu ni potrebna. Kovinski in samozaklepni zobni aparat se razlikujeta tudi v delovanju sile.  Pri samozaklepnem aparatu je sila na začetku zdravljenja zaradi manjšega trenja manjša, kar je za paciente tudi prijetnejše. Zdravljenje s samozaklepnim zobnim aparatom je nekoliko dražje, v nekaterih – sicer redkih – primerih pa ni mogoče doseči optimalnega položaja zob. Med pacienti je zelo priljubljen tudi beli fiksni zobni aparat. Njegova glavna značilnost je brezbarvnost. Ločimo jih na keramične nosilce in na kompozitne (plastične) nosilce. Keramični nosilci se ne zabarvajo, a obstaja nevarnost poškodovanja zobne sklenine pri njihovem odstranjevanju. Plastični nosilce se sicer radi zabarvajo, a se jih lažje odstrani. Tudi žičke so lahko prevlečene z belim teflonom in so bolj neopazne. Z razvojem ortodontske tehnologije pa so se razvili tudi zobni aparati, ki se namestijo na zadnjo stran zob in so tako popolnoma nevidni. Imenujemo jih lingvalni zobni aparati. Kljub temu, da so zunanjemu svetu lingvalni zobni aparati nevidni, pa so za pacienta veliko bolj moteči, ob tem pa jih je težje tudi čistiti. Izdelava fiksnih zobnih aparatov je nekoliko kompleksnejša, vendar je zdravljenje z njimi izjemno učinkovito.

 

Snemljivi zobni aparati so izjemno praktični in uporabni ter zagotavljajo udobje v ustni votlini

Druga vrsta zobnih aparatov so snemni oz. snemljivi zobni aparati, ki jih lahko za razliko od fiksnih zobnih aparatov pacient vzame iz ust. Pri zdravljenju je zelo pomembno, da so aparati v ustih dovolj časa in da se nosijo po navodilih ortodonta. Le z upoštevanjem navodil bodo učinkoviti in se zdravljenje ne bo podaljševalo. Njihovi ključni prednosti sta enostavnejše vzdrževanje ustne higiene in snemljivost.

Eni izmed najbolj priljubljenih snemljivih zobnih aparatov so aparati, ki so izdelani iz posebne folije oz. prozorne plastične mase. Za izdelavo omenjenega zobnega aparata je potrebno odvzeti odtis zob, ki se ga pošlje v tujino kjer odtis preučijo in izdelajo model s katerim se bo pričelo načrtno zdravljenje zob, ki poteka v več fazah. Po potrditvi načrta zdravljenja s strani ortodonta izdelajo vse sete opornic, ki jih je treba menjavati. Tako se z majhnimi spremembami pride do končnega rezultata. Omenjeni zobni aparat odpravlja manjše nepravilnosti. Zaradi zahtevnega postopka izdelave je nekoliko dražji, zdravljenje pa traja dalj časa. Ortodonti velikokrat uporabljajo tudi funkcionalni snimni aparat, ki se uporablja, ko želimo poseči v medsebojni odnos dinamičnega ravnovesja sil v ustni votlini. S temi aparati se vpliva na zobovje že v obdobju poznega mlečnega in zgodnjega menjalnega zobovja. Z zdravljenjem se začne takrat, ko je otrok sposoben sodelovanja z ortodontom in se mu lahko vzame odtise zob. Ortodont se lahko včasih odloči tudi za namestitev snemljive ploščice, ki bolj ali manj služi le nagibanju zob. Higiena je s pomočjo omenjenega zobnega aparata enostavnejša, lažje pa je tudi hranjenje.

 

Zobni aparat zvezdice

 

Kakovostne ortodontske storitve v Dentalni Akademiji zagotavljajo pacientom izjemne rezultate

V Dentalni Akademiji ponujamo kakovostno ortodontsko zdravljenje tako za otroke kot za odrasle. Ob pregledu se bomo s pacientom posvetovali in izbrali najboljšo terapijo zanj. V naši ordinaciji ponujamo zdravljenje z :

  • fiksnim ortodontskim aparatom s kovinskimi ali prozornimi keramičnimi nosilci,
  • nevidnim zobnim aparatom IVISALIGNA,
  • lingualnim zobnim aparatom.

V primeru dodatnih vprašanj smo vam zmeraj dosegljivi tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vprašanja, ki se vam pred obiskom v naši ordinaciji še zastavljajo in vas tako dobro pripravili na prvi pregled in sam postopek zdravljenja.