Zelena streha v Sloveniji priljubljena; obnova in sanacija strehe pravi čas

30. julij 2019

Zaradi pomanjkanja zelenic in vse večjih okoljskih problemov postaja zelena streha vse bolj priljubljena rešitev. Tovrstna kritina je posebnost, saj omogoča zasaditev rastlinja. Zelena streha omogoča oblikovanje strešnih teras in vrtov, hkrati pa hiši daje edinstven videz, čisti in hladi zrak. Primerna je za ravne strehe kot tudi tiste z naklonom. Vsaka, še tako majhna zelena streha, prispeva k ohranjanju ekosistema ter izboljšanju zraka. Zato je ozelenitev ravne strehe v nakupovalnih središčih, spalnih naseljih ter na večjih zgradbah zavodov, bolnišnic, parkirnih hiš in industrijskih objektov še kako zaželena.

 

Zaradi pomanjkanja zelenic in vse večjih okoljskih problemov postaja zelena streha vse bolj priljubljena rešitev

 

Izdelava zelene strehe poleg estetskih prinaša tudi povsem praktične prednosti. Zelena streha ob hudih nalivih zadržuje vodo, ki se zato počasneje steka v kanalizacijo. Nad strešno konstrukcijo je dodaten zaščitni sloj, zato so temperaturne spremembe v izolaciji in konstrukciji manjše. Zelena streha je zato tudi trajnejša. Zeleno streho je sicer treba vzdrževati, vendar pa si delo lahko znatno olajšamo, če poskrbimo za dobro drenažo in streho zasadimo z rastlinjem, ki ne potrebuje posebne nege. Če se na strehi zadržujemo in jo uporabljamo tudi kot površino za rekreacijo, pa jo je bolje zasaditi s parkovnim rastlinjem. Vzdrževanje teh rastlin je lahko prijetno rekreacijsko opravilo.

 

Dobra izolacija pogoj za izdelavo zelene ravne strehe

Hidroizolacija predstavlja vrhnji sloj izolacije in mora biti dobro zaščitena pred vdorom korenin. V celoti pa mora biti zelena streha projektirana tudi za dodatno težo sloja prsti, rastlinja in vode, ki jo lahko ta sloj vpije. Ena najzanesljivejših kakovostnih rešitev toplotne izolacije ravnih strešnih konstrukcij je trajna, učinkovita, optimalno grajena in vsestransko uporabna obrnjena ravna streha. Pri tej izvedbi se toplotna izolacija za zelene strehe položi preko hidroizolacije in jo na ta način zaščiti pred neposrednimi vremenskimi in mehanskimi vplivi.

 

Obrnjena ravna streha je le ena od raznolikih sistemskih rešitev, ki so jih razvili strokovnjaki za učinkovitost ravnih streh. Glede na zahteve objekta ter vaše želje in vizije se lahko odločite tudi za:

  • osenčeno streho, pri kateri s površinsko zaščito podaljšamo trajnost sicer izpostavljeni strešni membrani;
  • nezaščiteno streho, katere trajnost je odvisna od izbire hidroizolacijske membrane; ali
  • hladno streho, kjer je toplotna izolacija nameščena z notranje strani.

 

Obnova in sanacija strehe pravi čas

Streha je ključni konstrukcijski element, ki objekt varuje pred vremenskimi vplivi (dež, sneg, toča, sonce, veter). Kakovostna izvedba strehe neposredno vpliva na trajnost objekta in bivalne pogoje v njem, kar je še posebej pomembno za bivanje v mansardi. Ko enkrat teh zahtev ne izpolnjuje več, je čas za prenovo. Vsako puščanje pa še ne pomeni, da bomo morali zamenjati celo streho. Ob manjših nepravilnostih pogosto zadostuje že popravilo in sanacija strehe, če pa je streha stara več kot 30 let in se na njej pojavljajo težave, pa je najbolj smiselna popolna obnova strehe. Znaki, na katere moramo biti pozorni, so zvijanje strešne kritine, žeblji v nepravilni legi, rast mahu in lišajev ter vidno poslabšanje površine. Za oceno vaše strehe se obrnite na krovca. Ta mora streho (ostrešje in kritino) pregledati in podati strokovno mnenje in šele takrat, ko izvemo prijetno ali neprijetno novico, ukrepamo. Potreben je tehten premislek, ker, ko se spustimo v takšen poseg, moramo vedeti, kaj nas čaka.

Pazite da s prenovo ne odlašate predolgo. Zamakanje in vlaga poškodujeta ostrešje in na ta način še povečata stroške vaše sanacije ter vzdrževanja. Ob prenovi strehe bodite temeljiti in zamenjajte tudi morebitna strešna okna, saj bo le tako prenova povsem zaokrožena in delo videti uspešno opravljeno.

 

 

Strešna kritina mora biti trajna, učinkovita, skladna z objektom in po vašem okusu

Ko pride čas za obnovo strehe, se pojavi tudi vprašanje, kakšno strešno kritino izbrati. Še nikoli ni bilo na izbiro toliko različnih tipov in stilov streh, kot danes. Opečnate, betonske, kovinske, vlaknocementne, zelene ... Vsaka ima svoje prednosti in lahko pomembno prispeva k celotnemu videzu vašega doma.

 

Strešna kritina mora biti trajna, učinkovita, skladna z objektom

 

Strešna kritina mora v prvi vrsti biti kakovostna, predvsem pa je vedno treba imeti v mislih, da je vsaka streha sistem. Ni le kritina, ki mora biti kakovostna in pravilno nameščena ter pritrjena, imeti mora imeti odprt prezračevalni prostor, paroprepustno folijo, toplotno izolacijo in parno zaporo, vmes pa še kakšen sloj, ki bo poskrbel za daljši fazni zamik prehoda toplote.

V zadnjem času se pri izvedbi streh vse bolj uporablja strešna kritina Metrapan, saj ji njene karakteristike omogočajo celo več kot 50 let življenjske dobe. Glavna odlika, ki jo prinaša pločevinasta ali jeklena strešna kritina, je izolacija, ki je že vgrajena v kritino. Ta v prvi vrsti preprečuje pojavljanje kondenza, deloma (izolacija je debela 30 mm) pa s strešno ploščo dodatno izboljšamo toplotno izolativnost strehe. Zaradi te izolacije tudi ni potrebna dodatna paroprepustna folija pod kritino z zračnim kanalom.

Strešne kritine Metrapan so pripravljene za dolgotrajno uporabo, primerne pa so za pokrivanje ostrešij praktično vseh objektov, od stanovanjskih hiš in gospodarskih objektov, do manjših objektov, kakršni so lope, garaže in podobno. Obiščite nas in preverite našo pestro ponudbo. Cena strešne kritine še nikoli ni bila tako ugodna. Naj vaša nova kovinska strešna kritina očara tako vas kot tudi vaše sosede. 

 

Metrapan – kakovost in tradicija po ugodni ceni. Vabljeni.