26. julij 2016

Zaščitna čelada je v mnogih primerih ključna delovna oprema

Zaščitna čelada je oprema, ki jo zahtevajo mnogi poklici; njena primarna naloga je zaščita glave v primeru padca ali udarcev, vendar lahko sodobno zasnovane čelade uspešno opravljajo tudi nekatere druge funkcije.

 

Gozdarska čelada in druge vrste zaščitnih čelad

Gozdarska čeladaMed najnevarnejša delovna okolja zagotovo sodi gozd, zato je ustrezna gozdarska čelada nepogrešljiva pri vseh, ki se odpravljate na sečišče. Kakovostna gozdarska čelada vas bo zaščitila pred udarci vej ali pri potencialnem padcu, pred katerim se lahko dodatno zaščitite z nošnjo ustrezne obutve, ki preprečuje drsenje. Gozdarska čelada mora biti izdelana v barvah, ki omogočajo dobro vidljivost, in opremljena z glušniki, zelo pomembno pa je, da gozdarska čelada poskrbi za ustrezno zaščito vratu. Gozdarski poklic pa seveda ni edini, ki zahteva nošnjo čelade. Zaščitna čelada je pogosto nujna tudi pri delu v industriji in pri podobnih poklicih, pri katerih je lobanja nadpovprečno izpostavljena različnim nevarnostim. V primeru poškodbe čelade ne odlašajte z njeno zamenjavo, saj zaščita sicer ne bo več optimalna.

 

Zaščitna čelada je lahko življenjskega pomena

Mnogokrat je lahko prav zaščitna čelada tisti kos opreme, ki delavcu reši življenje, zato varčevanje pri nakupu na račun kakovosti nikakor ni pametna poteza. Upoštevati pa morate tudi delovno zakonodajo, ki je posebej stroga prav pri predpisovanju lastnosti zaščitnih čelad v določenih delovnih okoljih. Zaščitna čelada mora biti tako prilagojena specifikam dela in opremljena z ustreznimi dodatki, ko je to potrebno. Delavec naj nosi čelado, ki se mu povsem prilega, saj bo v nasprotnem primeru zaščitna funkcija čelade močno oslabljena.