09. maj 2018

Vgradna omara po meri – za prilagodljivo opremljanje doma


Vgradna omara je kos pohištva, ki prispeva k možnosti prilagodljivega opremljanja doma. Pri opremljanju doma pogosto pozabimo, da pohištvo nima ene same funkcije – funkcije uporabnosti, temveč z njegovo postavitvijo v prostor ustvarimo toplino, občutek domačnosti in nenazadnje tudi prostor, primeren za druženje. Vgradne omare, izdelane po meri, nam omogočajo, da v svoj dom dodamo kanček lastne domišljije in si tako ustvarimo bivalno okolje, v katerem se bomo vselej prijetno počutili. Ker segajo od tal do stropa ali od stene do stene, ponujajo 100% izkoristek prostora, kar je tudi razlog, da jih danes ljudje zelo radi postavijo v mansardo. Na zunaj so vgradne omare videti kot stena, njihova notranjost pa uporabniku zagotovi ogromno prostora za shranjevanje različnih stvari, kot so obleke, čevlji in druge stvari. V vgradni omari je mogoče prostor funkcionalno izkoristiti, če vanjo namestimo dodatke, ki bodo olajšali shranjevanje. Namen izdelave pohištva po meri je maksimalni izkoristek prostora v kombinaciji s funkcionalno uporabnostjo vsakega elementa posebej, saj bo posamezen kos pohištva v celoti prilagojen željam in potrebam uporabnika. Ker imamo ljudje različne navade in različne potrebe, kar se tiče shranjevanja stvari, je vredno razmisliti o izdelavi vgradne garderobne omare po meri, kako urediti njeno notranjost, pa je odvisno od vsakega posameznika. Kljub temu, da jih danes najdemo zlasti v moderno opremljenih prostorih, ostajajo minimalistične, funkcionalne in praktične v vsakem pogledu.

Vgradne omare po meri AvbeljVgradna omara za mansardo


Kako so vgradne garderobne omare sestavljene?


Vgradne omare delimo na zunanji (vidni) del in na notranjega, ki je očesu skrit. Z uporabo sodobnih materialov in z njihovo pestro izbiro proizvajalci dosegajo estetski videz zunanjosti, pri izdelavi po meri pa se vse več pozornosti posveča ergonomskim kriterijem. Pohištvo ni več le funkcionalno in prijetno na pogled, temveč je tudi enostavno za uporabo. K zunanjosti sodijo drsna vrata, ki prav tako poskrbijo za prilagodljivo opremljanje doma. So funkcionalen del celotnega dizajna, ki prispeva k stilskemu videzu prostora in hkrati prihranijo prostor. To je še posebej pomembno v primeru mansarde. Drsna vrata nimajo tečajev in se ne odpirajo navzven, poleg tega pa je zaradi njih vgradna omara videti bolj »odprta«. Lahko bi celo rekli, da so skorajda neopazna in nemoteča, zato v večini primerov predstavljajo učinkovito rešitev. Kar se tiče zunanjosti, lahko ureditev v celoti prepustimo domišljiji. Dodati je mogoče ogledala, dekorje, pa tudi barvna stekla. V notranjosti lahko uporabnik izbira med različnimi dodatki, kot so obešalne palice, zvlečni obešalniki, police, predali za drobnejše predmete, kravatniki, obešalniki za hlače in drugi. Dodati je mogoče diskretno osvetlitev, ki bo prispevala k boljšemu in lažjemu pregledu nad vsebino vgradne omare. Zunanjost in notranjost lahko povežemo z uporabo ujemajočih se barvnih kombinacij, ki so lahko drzne ali umirjene, odvisno od želja uporabnika. Ni skrivnost, da so vgradne omare, izdelane po meri, v več pogledih precej boljša izbira od prostostoječih.


Vzdrževanje je dokaj enostavno


Pri vseh vrstah pohištva se srečujemo z nabiranjem prahu na vogalih in robovih, kljub rednemu, vsakodnevnemu čiščenju površin. Vgradne garderobne omare običajno nimajo zunanjih stranic, na katerih bi se lahko nabiral prah, zato je njihovo vzdrževanje zelo preprosto in od uporabnika ne zahteva večjega časovnega vložka. Vsekakor pa na način čiščenja vpliva izbira materiala, zato je potrebno izbrano čistilo prilagoditi materialu. Bolj, kot so izbrani materiali kakovostni, daljša je življenjska doba pohištva.


Primerne so za čisto vsak prostor


Vgradne omare so se najprej pojavile v spalnicah, namenjene pa so bile zlasti shranjevanju kosov oblačil. Nekaj let kasneje so se, izdelane po meri, pojavile tudi v kuhinjah. Danes se nahajajo v praktično vseh prostorih, od predsob (garderob), do kleti in dnevnih sob, zato omejitev pri njihovi postavitvi v prostor praktično ne poznamo. Razlog za to je možnost, da si uporabnik notranjost uredi glede na lastne potrebe, kar pomeni, da je tovrstno pohištvo mogoče prilagoditi shranjevanju stvari, ki se v določenem prostoru uporabljajo. V prostoru, v katerem shranjujemo čevlje, lahko v vgradno omaro namestimo več polic, v spalnicah, kjer običajno shranjujemo oblačila, pa lahko za notranjost izberemo kombinacijo polic in obešalnikov. Tudi v kuhinji, v kateri želimo na varno mesto pospraviti posodo in gospodinjske aparate, lahko najdemo ustrezno rešitev za čim bolj optimalno shranjevanje. Poleg tega je lahko določen del namenjen shranjevanju živil, preostali prostor pa namenimo posodi ali gospodinjskim aparatom. Potrebujemo le malce iznajdljivosti in domišljije, pa se bo rešitev ponudila kar sama. V primeru izdelave po meri pa je rešitev praktično vedno na dlani.


Za zadovoljstvo uporabnika je potrebna spretna roka izdelovalca


Zasnova vgradnih omar po meri temelji na dveh polih, ki ju je potrebno povezati v celoto. Na en strani je potrebno upoštevati želje in pričakovanja uporabnika, na drugi strani pa je naloga izdelovalca, da ustvari izdelek, ki ne bo primerljiv s serijskimi izdelki. Za popolno prilagoditev prostoru in stranki poskrbimo v Mizarstvu Avbelj, v katerem delujemo že več deset let.