19. junij 2019

Pri nakupu novega računalnika preverimo ponudbo zmogljivejših prenosnikov

Ob nakupu novega računalnika si moramo najprej odgovoriti na dve vprašanji – za kaj natančno bomo računalnik uporabljali in kakšne so naše finančne zmožnosti. Računalnika običajno ne kupujemo za leto ali dve, zato je ob nakupu vredno odšteti nekoliko več denarja in kupiti modernejšo verzijo računalnika.

 

Če se veliko ukvarjamo z grafičnim oblikovanjem, urejanjem video vsebin ali uporabljamo zahtevnejše aplikacije, razmislimo, če ni morda ugodneje kupiti namizni računalnik. Sestavni deli komponent za prenosnike so običajno kompleksnejši in manjši, zato pa tudi dražji. Prav tako razmislimo, ali bo novi računalnik poleg nas uporabljal še kdo, zlasti če so to otroci, je stacionarna oblika računalnika primernejša za nadzor vsebin. Cene novih računalnikov za vsakdanjo rabo (branje e-pošte in ogledi videov) se pri namiznih različicah pričnejo pri 300 evrih, pri prenosnikih pa pri 400 evrih.

 

Zmogljivi prenosniki so namenjeni ljudem, ki so veliko na poti – popotniki, raziskovalci na terenu, novinarji. Opremljeni so z dobrim procesorjem in zmogljivo grafično kartico. Imajo tudi trpežno baterijo, ki brez napajanja zdrži tudi več kot tri ure. Običajno so opremljeni s procesorjema i5 ali i7. Pomembno vlogo pri zmogljivosti računalnika igra tudi kapaciteta RAM pomnilnika. Če med delom uporabljate zahtevnejše programe, izberite prenosnik, ki ima od 4 do 8 GB RAM pomnilnika.

 

ugodni računalniki