Učinkovita zaščita doma pripomore k varnejšemu počutju doma

29. januar 2019

Lastno stanovanje ali hiša predstavlja za marsikaterega lastnika najvrednejše premoženje. Lastno nepremičnino je potrebno zaščititi in vzdrževati, pa ne samo zaradi finančnega vidika, temveč tudi zato, ker je naš dom obenem prostor, v katerem naj bi se počutili varne in zaščitene. Svoj dom je mogoče zaščiti pred različnimi zunanjimi vplivi. Najbolj očitna je zaščita pred nepridipravi in vlomilci, ki lastnino neposredno poškodujejo ali odtujijo. Če pa hočemo zagotoviti kar najbolj varne pogoje bivanja, ki obenem niso škodljivi niti za naše zdravje, je potrebno poskrbeti še za učinkovito zaščito pred škodljivimi vremenskimi vplivi. Ti lahko sčasoma načnejo zunanjost hiše ali stanovanja in nas s tem izpostavijo povečani vlagi, mrazu ali prepihu. Med dobro zaščito našega doma spadajo torej pravočasna vzdrževalna dela, ki daljnosežno vplivajo na naše vsakodnevno razpoloženje in zdravje.

 

Učinkovita zaščita pred ostrimi vremenskimi vplivi

 

Ena izmed najbolj osnovnih nalog doma je zaščita pred mrazom, vlago in ostalimi vremenskimi vplivi. To pride še posebej do izraza, če živimo v hiši in moramo skrbeti, da ima cel objekt zadostno zaščito. Celostna zaščita hiše pred vremenskimi vplivi je tudi razlog za največje investicije vzdrževanja, saj so najpomembnejši elementi, ki varujejo hišo, kvalitetna streha, fasada in stavbno pohištvo. S tem v mislih se je potrebno premišljeno lotevati vsakršnega vzdrževanja in obnavljanja, sploh ker smo vse pogosteje priča ekstremnim vremenskim pojavom. Smiselno je, da fasado ob obnovi premažemo z barvami, ki odbijajo vodo in preprečujejo razrast plesni, ali pa celo investiramo v prezračevalno fasado, ki odvaja vlago od objekta. Pri strehah izberemo res trpežno kritino, pri menjavi oken pa investiramo v alu les okna. To so lesena okna, ki imajo na zunanji strani zaščitno plast aluminija, ki les dodatno ščiti pred neugodnimi vremenskimi pogoji. Prednosti alu les oken so tako dvojne: v notranjosti uživamo v naravnem materialu, ki blagodejno vpliva na naše počutje, na zunanji strani pa je les takšnih oken učinkovito zaščiten z aluminijem, kar znatno podaljša njihovo življenjsko dobo.

 

Marles okna

 

Zaščita pred tatovi pripomore k večjemu občutku varnosti

 

Pred roparji in tatovi se je mogoče zaščititi na več načinov, od vgradnje varnostnih vrat in rešetk na pritličnih oknih, alarmnega sistema, do najetja varnostne službe. Stopnja zaščite je odvisna od vrednosti nepremičnine, v kako nevarnem oziroma varnem predelu živimo in nenazadnje od osebnega občutka varnosti. Nekateri ljudje se namreč počutijo varne pri odklenjenih vratih, drugi pa za dobro počutje potrebujejo vklučeno alarmno napravo in varnostne kamere. O tem, kakšne protivlomne ukrepe bomo vgradili v lasten dom, se moramo odločiti sami, vseeno pa je dobro slediti nekaj osnovnim smernicam. Priporočljivo je investirati v protivlomna vrata in jih dosledno zaklepati. Tudi pri nakupu oken lahko izberemo okna s protivlomno zaščito. Kvalitetna okna in vrata podaljšajo čas, ki ga nepridipravi potrebujejo za vstop v objekt, obenem pa delujejo tudi psihološko: če je vanje težje vlomiti, je večja verjetnost, da si bodo tatovi za svoje podvige izbrali objekte, ki so lažje dostopni.

 

Alu les okna

 

Zaščita svoje zasebnosti – kako opraviti s “preveč prijaznimi” sosedi

 

Za dober občutek varnosti velikokrat ne zadostuje zgolj fizična zaščita pred zunanjimi vplivi, pomembna sestavina je tudi občutek resnične zasebnosti. Občutek zasebnosti je potreben, da se doma zares sprostimo in uživamo. Dom naj bi predstavljal našo varno trdnjavo, kjer smo zares gospodarji svojega prostora. K temu spada tudi določena mera zaščite pred zvedavimi pogledi sosedov, a tudi mimoidočih, če živimo v naselju. Pri zagotavljanju zasebnosti si pomagamo z enostavnimi posegi: okoli vrta ali hiše nasadimo živo mejo ali postavimo ograjo, ki nam nudi dovolj zasebnosti. Pri tem je dobro dosledno spoštovati mejo s sosedovo parcelo, da ne povzročimo nepotrebnih težav zaradi napačne postavitve. Tudi uporaba zaves in žaluzij ob večerih ščiti pred nepovabljenimi pogledi, ko je zaradi notranje osvetljenosti zlahka opazovati dogajanje v hiši ali stanovanju. Ljudje, ki pa jim je zasebnost zares pomembna, a kljub temu nočejo živeti nekje na samem sredi gozda, že pri gradnji hiše razmišljajo o tem vidiku bivanja. S premišljeno gradnjo je namreč mogoče ustvariti notranje dvorišče in kotičke na bivalnem vrtu, ki so že s konstrukcijo hiše dobro zavarovani pred preveč zvedavimi sosedi.

 

Priprave na neljube dogodke

 

Za učinkovito zaščito doma in dober občutek nasploh pa je vredno nekaj časa nameniti tudi izdelavi osebnih protokolov, kako ravnati, če pride do kakšne nesreče. To je še posebej dragoceno, če imamo otroke, ki so dovolj stari, da so kdaj sami doma, saj moramo tudi njih naučiti, kako naj ravnajo v primeru požara, vloma ali čem podobnim. Takšni protokoli, ki ne rabijo biti zapleteni, so ključni za bolj razumno ravnanje v prvih trenutkih nesreč, ko je čas najbolj dragocen. V prvi vrsti bi morali vsi družinski člani poznati številko za klic v sili, ki je 112. Dobro je tudi, da vsi vedo, kje je glavni ventil vode, kje se izključi elektrika in kje so spravljeni pripomočki za prvo pomoč. Prav tako je pomembno, da imamo priročno spravljen gasilni aparati za primer manjših požarov, ki jih pravočasno lahko obvladamo brez pomoči gasilcev.