04. december 2019

Energetsko varčne toplotne črpalke za sanitarno vodo Orca

Toplotne črpalke za sanitarno vodo Orca nudijo odlično alternativo konvencionalnemu električnemu bojlerju ali drugi napravi za segrevanje vode v hiši ali stanovanju. Velika prednost vgradnje toplotne črpalke za segrevanje sanitarne vode je v zmanjšanih stroških porabe električne energije, saj te naprave kot glavni vir delovanja uporabljajo zrak in zato privarčujejo na porabi energije za kar 75 odstotkov. Toplotne črpalke za sanitarno vodo slovenskega proizvajalca Orca so proizvedene v skladu z najvišjimi standardi. Podjetje Orca nudi različne modele toplotnih črpalk za sanitarno vodo z različnimi dimenzijami bojlerjev in kapacitetami za ogrevanje vode. Zato je mogoče izbiro prilagoditi potrebam posameznega gospodinjstva. Tako so toplotne črpalke za segrevanje sanitarne vode Orca Zeus primerne za vgradnjo v manjših prostorih, pri čemer nadomestijo bojler in zasedejo malo prostora, a hkrati dosegajo odličen izkoristek energije, tudi pri zelo nizkih temperaturah. Na voljo pa je tudi toplotna črpalka za sanitarno vodo Orca Wave Composite, pri čemer se napravo priklopi na že obstoječ bojler, ki ga zato ni potrebno menjati.

orca toplotna črpalka

 

Toplotna črpalka – sanitarna voda z antilegionelno zaščito in ionskim izmenjevalcem

 

Toplotne črpalke za sanitarno vodo Orca zagotavljajo neoporečnost vode, saj imajo vgrajeno aktivno antilegionelno zaščito. V napravah je uporabljena tudi mehčalna naprava z ionskim izmenjevalcem, ki preprečuje nalaganje vodnega kamna, zato da le-ta ne bi poškodoval sistema za ogrevanje. Mehčanje vode z ionskim izmenjevalcem je pomembno zato, ker se z višanjem temperature povečuje tudi odlaganje vodnega kamna na grelnih površinah, kotlih, izmenjevalcih in na stenah cevi. Ionski izmenjevalec za toplotne črpalke za sanitarno vodo deluje tako, da pri pretoku vode skozenj veže Ca in Mg ione v obliki karbonata, pri čemer se voda nato zmehča in je kot taka primerna za polnjenje sistema za segrevanje vode. Toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode pa ima vgrajen tudi električni grelec, ki zagotavlja varnost v primeru okvare in s tem omogoča, da je kljub okvari mogoča uporaba tople vode. Pri tem dve magnezijevi anodi varujeta zalogovnik, zato da preprečujeta možnosti okvar.

 

Koliko elektrike porabi toplotna črpalka za sanitarno vodo?

 

Toplotna črpalka za sanitarno vodo porabi malo elektrike, saj se nahaja v energijskem razredu A. Z energijskim razredom A se naprave uvrščajo med najbolj energetsko učinkovite na evropskem tržišču. Ker toplotna črpalka za sanitarno vodo porabi malo elektrike, posledično omogoča velike prihranke, več kot 60 in 70 odstotkov na letni ravni. Glede na to, da je začetna investicija v vgradnjo naprave precej nizka, se uporaba ogrevalnega sistema na dolgi rok izkaže kot stroškovno učinkovita rešitev. Toplotna črpalka za sanitarno vodo porabi malo elektrike tudi zato, ker deluje na dva časovna intervala, kar omogoča uporabo nižje oziroma nočne tarife elektrike. V naprave je vgrajen velik toplotni prenosnik, ki zagotavlja delovanje do zelo nizkih temperatur, vendar tehnologija pri tem povečuje električni izkoristek naprave. Koliko elektrike porabi toplotna črpalka za sanitarno vodo Orca Zeus Plus? Ta naprava dosega visoko grelno število, izraženo v COP, kar pomeni, da optimalno izkoristi prejeto električno energijo in zato nudi bolj učinkovito delovanje, tudi v najhladnejših dneh.

 

Kako delujejo toplotne črpalke?

 

Toplotne črpalke za sanitarno vodo Orca delujejo tudi do -10 stopinj Celzija vstopnega oziroma zunanjega zraka. Z njimi pa je mogoče ohlajati tudi drugi prostor, saj naprave lahko istočasno segrevajo vodo in hladijo prostor tako, da izpihajo zrak. Za hlajenje prostora je najbolj primerna shramba ali klet, kje se shranjujejo ozimnica. Kako delujejo toplotne črpalke z različnimi vgradnimi elementi? Toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode ima vgrajene različne tehnološko dovršene elemente, ki so med seboj povezani, zato da naprava optimalno deluje. Tako rotacijski kompresor zagotavlja visoko grelno število, aksialni ventilator pa nudi velik pretok zraka z možnostjo razvoda. Elektronski ekspanzijski ventil pa uravnava temperaturo plinov in na ta način optimizira delovanje naprave, pri čemer omogoča segrevanje vode tudi do -10 stopinj Celzija vstopnega zraka. Toplotne črpalke za sanitarno vodo Orca pa je mogoče enostavno upravljati, saj imajo zaslon na dotik z modro osvetlitvijo in modernim dizajnom. Začetni zaslon na dotik prikazuje trenutne in želene temperature.

 

Toplotna črpalka – montaža naprav z vrtljivimi izpuhi

 

Orca toplotne črpalke za segrevanje sanitarne vode v različnih dimenzijah so primerne za namestitev v katerikoli prostor v stanovanju ali hiši. V podjetju Orca pa so razvili tudi toplotne črpalke za sanitarno vodo, ki imajo vrtljive izpuhe. Ta novost prinaša številne prednosti, predvsem pa je uporabna pri montažah, saj omogoča boljši izkoristek prostora. Poleg tega pa toplotne črpalke za segrevanje vode z inovativnimi vrtljivimi izpuhi omogočajo, da se naprave lahko namesti tudi v prostore, ki imajo nižji strop.