24. oktober 2018

Toplotna črpalka – cenik je pri nakupu le osnovno vodilo

Nakup toplotne črpalke je za marsikaterega lastnika stanovanjske hiše velik finančni zalogaj. Pred tako pomembnim korakom, je dobro temeljito premisliti, koliko denarja nameniti tej investiciji in kdaj se lahko pričakuje njena povrnitev. Na spletu je mogoče najti veliko kakovostnih informacij o delovanju toplotnih črpalk, o njihovi zasnovi in tehničnih podatkih, ki nam lahko pripomorejo, da se lažje odločimo za nakup. Za večino kupcev pa je prav nabavna cena odločilni podatek pri odločanju. Pri tem gre paziti, da so v cenike toplotnih črpalk velikokrat zajete zgolj naprave, ne pa tudi montaža sistema. Cenik toplotnih črpalk je tako zgolj vodilo pri nakupu in vir okvirne cene, za podrobne informacije pa se je potrebno pozanimati pri prodajalcih samih.

 

Dejavniki, ki vplivajo na končno ceno toplotne črpalke

Cenik je torej prvi vir informacij, ki kupcu nakaže, kako visoka bo njegova končna investicija. Cene se lahko precej razlikujejo glede na proizvajalca, zato se je dobro pozanimati, katera podjetja imajo dolgoletne izkušnje in kakovostne proizvode. Ti so načeloma cenovno nekoliko dražji, vendar z nakupom pri preverjenih izdelovalcih zmanjšamo tveganje zaradi nekvalitetnih materialov in neprofesionalne montaže. Nato pa je na vrsti najbolj odločilno vprašanje pri nakupu toplotne črpalke za ogrevanje, in sicer kateri obnovljivi vir energije najbolj ustreza posebnostim objekta, kamor hočemo toplotno črpalko namestiti. Na voljo so trije obnovljivi viri: izkoriščamo lahko toploto iz zraka, toploto iz tal in toploto iz podtalne vode, to je podtalnice. Vsak vir od teh zahteva posebnosti montaže, ki vplivajo na končno ceno nakupa, v grobem pa lahko rečemo, da je montaža sistemov, ki črpajo toploto iz podtalnice dražji od sistema, ki črpa toploto iz zraka. Prav zaradi tega razloga so črpalke zrak-voda cenovno najbolj dostopne.

 

Toplotna črpalka za ogrevanje - cenik

 

Toplotna črpalka zrak-voda – cenik montaže

Toplotna črpalka zrak-voda je ena izmed najbolj priljubljenih toplotnih črpalk. Toplotne črpalke zrak-voda črpajo toploto iz okoliškega zraka in jo uporabijo za gretje oziroma hlajenje prostorov, pa tudi za ogrevanje sanitarne vode. Ker izkoriščajo toploto zraka iz okolice, je montaža zelo enostavna: lahko se namestijo neposredno na fasade ali pa so prostostoječe na tleh. Sistemi zrak voda so lahko sestavljeni iz ene enote ali iz dveh, od katerih je ena nameščena v objektu, druga pa zunaj njega. Pomembno je, da pri montaži obeh ponavadi ni potreben večji gradbeni poseg, ki bi dodatno zvišal ceno investicije. Kljub relativno nezapleteni montaži toplotnih črpalk zrak-voda je težko kar na splošno določiti končno ceno nakupa, saj je ta odvisna od količine materialov, ki se prilagajajo posamezni situaciji. Za dokončno vsoto je tako bolje poslati povpraševanje ponudniku željene toplotne črpalke zrak-voda. Cenik celotne storitve, ki ga tako pridobimo za lasten primer, nam bo veliko natančneje pokazal končno vsoto nakupa.

 

Cena montaže toplotne črpalke voda-voda

Toplotne črpalke voda-voda izkoriščajo toploto podtalne vode in jo pretvarjajo v toploto, namenjeno ogrevanju prostorov in sanitarne vode. Te črpalke zahtevajo bolj kompleksno montažo, zato je njihova končna cena precej višja od toplotnih črpalk zrak-voda. Pri črpalkah voda-voda je potrebno zvrtati dve vrtini do vira podtalnice, ki skrbita za stalni dotok in odtok vode. Ker je podtalnica temperaturno neobčutljiva na vremenske pogoje, je izkoristek toplotnih črpalk relativno višji od ostalih sistemov, zato lahko pričakujemo, da se nam bo denarni vložek prej povrnil.

 

toplotna črpalka zrak voda ali voda voda cenik

 

Je servis toplotne črpalke vključen v cenik?

Toplotne črpalke so precej nezahtevne naprave za vzdrževanje. Za končnega uporabnika je najpomembnejši korak njihova namestitev, potem pa je njihovo delovanje skorajda samodejno. Paziti moramo le, da jih letno pregledajo pooblaščeni serviserji. Ob letnem pregledu oziroma rednem servisu, se pregledajo vsi deli črpalke. Preveri se, ali še vedno brezhibno tesnijo in nasploh optimalno delujejo, kako je s tlakom hladilnega plina, ali je potrebno čiščenje zuananje enote pri toplotnih črpalkah zrak-voda in ali je potrebno izprati kondenzat. Vse to zagotavlja kar najbolj učinkovito delovanje vseh posameznih delov, kar znatno podaljša življenjsko dobo toplotne črpalke. Cenik servisa toplotne črpalke razkriva kateri stoški so upravičeni do garancije. S podjetjem, ki je opravilo montažo, pa je velikokrat mogoče skleniti ugodne večletne pakete, ki zagotavljajo kakovosten in ugoden servis toplotnih črpalk.

 

Kako si olajšati plačilo toplotnih črpalk

Ko se torej odločamo za nakup toplotne črpalke, pa naj si bo to tipa zrak-voda ali voda-voda, kmalu spoznamo, da so ceniki res zgolj cena okvirni. Da bi dobili končno ceno, je potrebno upoštevati tudi stroške potrebnega materiala pri montaži in specifiko same montaže. Cena rednega letnega servisa je praviloma nizka in ne vpliva odločilno na končno izbiro. Proizvajalci zagotavljajo, da se investicija povrne že v nekaj letih, razlika pri položnicah pa je opazna že od samega začetka delovanja. Za tiste, ki jim je cena še vedno preveliko finančno breme, nekateri dobavitelji ponujajo ugodna odplačila na obroke.

 

 

Pri financiranju nakupa si lahko pomagamo tudi z nepovratnimi sredstvi Eko sklada. Ta lahko pokrije do 20 odstotkov investicije, oziroma največ do 3200 evrov. Več sredstev je namenjenih obnovi starejših stavb, ki z montažo toplotne črpalke svoj ogrevalni sistem nadgradijo in dopolnijo. Še posebej so za subvencije upravičeni prosilci iz t. i. degradiranih območij Slovenije, zato se zares splača pozanimati, kako si s podporo Eko sklada olajšamo začetno investicijo v toplotno črpalko.