05. januar 2016

Obveznosti na poti do vozniškega izpita

Pot do vozniškega izpita se prične s tečajem CPP, ki ga kandidat opravi v izbrani šoli vožnje. V Avtošoli 3D (avtošola Ljubljana) ga organiziramo vsakih 14 dni. Sledi zdravniški pregled v katerem koli zdravstvenem domu na enoti Medicine dela, prometa in športa, pred izpitom CPP pa mora kandidat opraviti tudi tečaj prve pomoči za vozniški izpit in izpit prve pomoči. Tečaj prve pomoči za vozniški izpit ni obvezen, je pa priporočljiv, obvezen je le izpit. Tečaj prve pomoči Ljubljana se izvaja na Območnem združenju Rdečega križa na Tržaški 132 na Viču. Po opravljenem tečaju prve pomoči za vozniški izpit in nato izpitu prve pomoči sledi izpit CPP. Po tem je kandidat pripravljen na praktične ure vožnje z inštruktorjem, ki jih po opravljenem prepisanem programu sledi izpit.

 

Tečaj prve pomoči za vozniški izpit

Tečaj prve pomoči za vozniško dovoljenjeTečaj prve pomoči za vozniški izpit kot rečeno ni obvezen, vendar je zaradi pridobljenih informacij in kasneje lažje opravljenega izpita zelo priporočljiv. Tečaj prve pomoči (Ljubljana) namreč zajema učenje temeljnih postopkov oživljanja, informiranje o pravilnem oskrbovanju krvavitev, ran, opeklin,  zastrupitev itd., skrb za lastno varnost in etično odgovornost posameznika, da ob nezgodi pomaga in pravilno ukrepa. Tečaj prve pomoči za vozniški izpit torej ni priporočljiv le zaradi po tem lažje opravljenega izpita, temveč tudi zaradi vsebine, ki je lahko v primeru nezgode ključnega pomena. Kandidatom tako svetujemo, da se prijavijo na tečaj prve pomoči. Cena tega je, v kolikor gre za tečaj prve pomoči Ljubljana in ga opravljate na Območnem združenju rdečega križa, 28,72€. Tečaj prve pomoči – cena je eden od razlogov, zaradi katerega se kandidati odločijo, da tečaja prve pomoči za vozniški izpit ne bodo opravljali, da bo tako cena vozniškega dovoljenja manjša, a navadno to vodi v neuspešnost pri izpitu prve pomoči. Cena vozniškega dovoljenja je sestavljena tudi iz cene tečaja prve pomoči, vendar ta del v primerjavi z drugimi elementi končne cene ni bistven. V kolikor je potrebno ponavljati izpit prve pomoči, se zdi cena tečaja prve pomoči zanemarljiv strošek.

 

Tečaj prve pomoči Ljubljana

Tečaj prve pomoči – Ljubljana je moč opraviti na Območnem združenju Rdečega križa na Tržaški 132 v Ljubljani. Tečaj pa lahko tam opravljajo vsi kandidati, ne glede na to, ali se bodo ali pa so se že pričeli usposabljati za voznika v Ljubljani (avtošola Ljubljana) ali v katerem koli drugem kraju. Cena tečaja prve pomoči je tako za vse kandidate enotna.