11. september 2018

Tamponi in vložki – kateri so boljša izbira je odvisno od posameznice

Tamponi za razliko od vložkov kri vpijajo znotraj telesa, zato imajo številne prednosti in ogromno predstavnic ženskega spola v tistem času v mesecu prisega nanje. V teh dneh je sicer mogoče uporabljati različne vrste zaščite spodnjega perila, pa vendar so tamponi tisti, ki nekako ostajajo na prvem mestu, zlasti pri mlajših posameznicah. Kljub temu pa imajo nekatere ženske velike pomisleke pred uporabo. Skrbi jih namreč, ali so le-ti varni za uporabo, ali bodo znale tampon pravilno namestiti v nožnico in katera velikost je prava zanje, saj na trgu obstaja veliko različnih vrst tamponov in vložkov, ki se med seboj razlikujejo po kvaliteti in velikosti. Pr izbiri pravih je potrebno pomisliti predvsem na material, iz katerega so izdelani, saj je prav od tega odvisna varnost uporabe. Najpogosteje se za izdelavo higienskih pripomočkov za menstruacijo uporablja bombaž, mnogokrat pa so v uporabi umetna vlakna oziroma mešanice bombaža in umetnih vlaken. Material nikakor ne sme motiti naravnega okolja v nožnici in ne smejo spodbujati razmnoževanja slabih bakterij, ki bi lahko prevladale nad koristnimi. Ena izmed odličnih izbir so probiotični tamponi, ki nožnico med uporabo oskrbujejo s koristnimi probiotičnimi – mlečnokislinskimi bakterijami, hkrati pa omogočajo vzdrževanje higiene med menstrualno krvavitvijo na preprost način. Na drugi strani imamo vložke, ki odlično vpijajo izločeno kri, vendar ne odstranijo neprijetnega vonja. Ženske, ki jim tamponi iz takšnih ali drugačnih razlogov ne ustrezajo, posegajo po vložkih, ki jih v Tosami izdelujemo že več kot 90 let. Vanje vnašamo nove materiale in neprestano izboljšujemo kakovost, kot prvi pa smo ponudili posebne unisex vložke za šport. Za ohranjanje higiene med menstrualno krvavitvijo izbirajte higienske pripomočke Natura Femina iz 100% bombaža in Jasmin.

 

Tamponi za menstruacijo

 

Kako uporabljati tampone, da bo uporaba zares varna?

Pravilen način uporabe tamponov je zelo pomemben za zagotavljanje varne uporabe. Pogosta napaka, ki jo storimo, je umivanje rok samo po namestitvi. Zelo pomembno je namreč roke umiti že pred samim nameščanjem tampona, saj se s tem izognemo tveganju, da bi v nožnico vnesli slabe bakterije. Prav tako nas med samo hojo pripomoček ne sme kakor koli motiti oziroma ovirati, kar pomeni, da ga ne smemo čutiti. Če je vstavljen dovolj globoko, se bo pripomoček namestil sam, mi pa ne bomo imeli občutka prisotnosti »tujka« v nožnici. Občutek neugodja bo morda prisoten pri prvi uporabi, nato pa se bomo na novi občutek počasi privadili. Med menstruacijo so tamponi najboljša izbira če odhajamo na dopust, ker jih brez težav uporabljamo v morju – so nemoteči in nam omogočajo kopanje v »tistih dneh«, kar za vložke ne velja. Zelo pomembna je pravočasna menjava tampona, na katero nikakor ne smemo pozabiti. Pripomoček je potrebno menjati vsakih nekaj ur in ne šele takrat, kadar začutimo prepuščanje. Dlje časa, kot je preveč »napit« tampon nameščen v nožnici, večje tveganje obstaja za razvoj okužbe. Idealna je menjava na 4-6 ur. Tampona nikoli ne vstavljamo v suho nožnico v času, ko pričakujemo menstruacijo, saj bo vpil vaginalne sokove, nožnica pa bo zaradi izsušitve izpostavljena okužbam.

 

 

Za pravilno namestitev izberemo tiste z aplikatorjem

Nekateri proizvajalci, kot je Jasmin, higienskim tamponom dodajajo aplikatorje za enostavnejšo in pravilno namestitev higienskega pripomočka v nožnico. Izbira je še posebej primerna za mlajše ženske, ki še nimajo izkušenj z uporabo in se z njo šele spoznavajo. Uporaba je tako enostavnejša, hkrati pa zagotavlja popolno varnost in čistočo tudi v primerih, ko ne moremo povsem zagotoviti higiene rok. Tovrstni tamponi so odlična izbira za potovanja, izlete oziroma kot stalna rezerva v torbici. Svetujemo, da tampone oziroma vložke izberete glede na moč menstrualne krvavitve, saj mora biti v primeru močnejše krvavitve zagotovljena odlična vpojnost. Jasmin tamponi super so izdelani so iz mešanice različnih vlaken z gostejšo strukturo, ki omogoča primerno vpojnost pri močnejši krvavitvi, obenem pa preprečuje iztekanje. Zaradi novejše strukture so stabilnejši, a zaradi mehkejše zunanje površine izjemno prijazni do uporabnice. Omogočajo lažje vstavljanje v nožnico in še več udobja.

 

Tamponi v morju

 

Katere izbrati za v morje oziroma za kopanje v bazenu?

V kolikor nameravamo v obdobju krvavitve obiskati bazen oziroma morje, so odlična izbira tamponi Jasmin sport aqua, ki imajo dvojno funkcijo – vpijajo menstrualno kri in ščitijo nožnico pred vdorom vode iz okolja. V podjetju Tosama smo patentirali medicinsko hidrofobno zaporo oziroma funkcijo aqua block, ki preprečuje, da bi voda iz okolice prepojila material, iz katerega je izdelan tampon. Za uporabo so prav tako priporočljivi v času, ko nimamo menstrualne krvavitve, saj lahko voda iz okolice povzroči okužbe nožnice. Za popolno brezskrbnost med plavanjem, ukvarjanjem s športom in za občutek udobja med delom v »tistih dneh« preverite odlično ponudbo v spletni trgovini podjetja Tosama, kjer boste našli tampone in vložke vrhunske kvalitete. Na voljo je primerna zaščita za čisto vsako uporabnico!