19. november 2018

Tamponi za higienično, varno in praktično uporabo

 

Tamponi so že vrsto let eden izmed najbolj priljubljenih izdelkov, ki jih ženske uporabljajo med menstruacijo. Ker so nameščeni neposredno v nožnici, imajo pred uporabo vložkov, ki so pritrjeni na spodnje perilo, več odločujočih prednosti. Najpomembnejša je njihova velika vpojnost, ki zagotavlja bolj brezskrbno uporabo, saj preprečuje neljube situacije zaradi premajhne vpojnosti izdelka. Ker so diskretno nameščeni v nožnici, jih večina žensk niti ne občuti, neopazni pa so tudi takrat, ko imamo oblečena tesno prilagajoča se oblačila. To pomeni, da njihova uporaba ne ovira prostega gibanja, zaradi česar jih lahko uporabljamo med bolj intenzivno telesno aktivnostjo in športom. In nenazadnje, njihova uporaba je zelo higienična, saj dovoljuje uporabo zračnega spodnjega perila, ki omogoča ohranjanje zdravo mikroklimo intimnih predelov med najbolj občutljivimi dnevi meseca. Zaradi svoje praktičnosti in zanesljivosti odločitev za uporabo tamponov za menstruacijo velikokrat niti ne predstavlja velike dileme. A ker je njihova raba zelo intimna, saj so po več ur v tesnem stiku z našim telesom, velja več pozornosti nameniti temu, za kakšne tampone se odločamo in kakšen je njihov vpliv na naše zdravje. Na voljo imamo več kvalitetnih izdelkov.

 

Bombažni tamponi so neprimerno boljši od sintetičnih

 

Bombaž je naravno vlakno, ki se povečini uporablja za izdelavo oblačil, zaradi svojih dobrih lastnosti pa je močno prisoten v izdelkih za žensko intimno nego. Je mehak in zračen, kar preprečuje razrast mikroorganizem in neprijetnih vonjav, in ne povzroča alergij. Iz njega je izdelano zračno spodnje perilo, vložki in tudi bombažni tamponi. Ker so bombažni tamponi narejeni iz naravnih vlaken, so neprimerno bolj prijazni telesu od tamponov iz sintetičnih materialov, na primer rajona. Rajon in drugi sintetični materiali vsebujejo ostra vlakna, ki zlahka poškodujejo vaginalno steno, skozi katero se v telo absorbirajo kemičnih snovi, ki so bile uporabljene pri izdelavi takšnega tampona. Sintetična vlakna so po strukturi manj kompaktna od naravnih, zato se lahko v nožnici delci vlaken odcepijo od glavnine tampona in ostanejo v nožnici. Naravna vlakna, kot so bombažna, so nežnejša, zato ne poškodujejo vaginalne stene, a zaradi svoje kompaktne strukture za sabo ne puščajo posameznih vlaken. Bombažni tamponi so tudi bolj varni za uporabo: v sintetičnih tamponih se zaradi nepropustnosti za vlago hitreje razmnožujejo mikroorganizmi, kar v skrajnih primerih privede do sindroma toksičnega šoka.

 

Tamponi iz organskega bombaža so prijazni tudi do okolja

 

Tamponi iz organskega bombaža so narejeni iz 100% organskega bombaža. To pomeni, da poleg organskega bombaža ne vsebujejo nobenih drugih snovi, nobenih belil, dišav ali drugih kemičnih snovi. Oznaka ‘organski’ zagotavlja, da je bil celoten proces izdelave povsem neškodljiv za okolje: uporabljena so bila genetsko nespremenjena semena, za gnojenje so se uporabljala le organska gnojila, pridelek je bil pobran ročno in za obdelavo niso bile uporabljene nobene kemikalije. Tamponi iz organskega bombaža so zares povsem naravni izdelek, ki ne obremenjujejo okolja z agresivno pridelavo bombaža in se po uporabi biorazgradijo. Njihova uporaba je varna, saj so v stiku s telesom le nežna naravna vlakna, ki nimajo škodljivega vpliva na telo.

 

tamponi

 

Probiotični tamponi vzpostavljajo zdravo mikrofloro

 

Probiotični tamponi so tamponi, ki so prepojeni s probiotičnimi kulturami (laktobacili), ki so naravno prisotni v zdravi mikroflori ženskih intimnih predelov. Poglavitna naloga probiotičnih kultur je, da varujejo telo pred okužbami. Če se njihovo število zmanjša, kot je to mogoče pri jemanju antibiotikov, nošenju sintetičnega spodnjega perila, pri stresu, delno pa tudi med menstruacijo, obstaja večja verjetnost, da pride do okužbe. Ta se izrazi kot srbečica, izcedek neprijetnega vonja in pekoč občutek. Probiotični tamponi te simptome omilijo in hkrati pomagajo vzdrževati optimalno pH vrednost nožnice med menstruacijo, ko nožnica bolj občutljiva, druga sredstva pa ni mogoče uporabljati zaradi krvavitve. Uporaba probiotičnih tamponov je priporočljiva še posebej za ženske, pri katerih so prisotne ponavljajoče se urogenitalne infekcije.

 

Pazljivo pri izbiri tamponov

 

Na tržišču je pestra ponudba izdelkov za intimno nego in včasih se je kar težko odločiti, kaj izbrati. Pri izbiri tamponov sta pomembna dva odločujoča dejavnika: njihova velikost in material, iz katerega so narejeni. Tamponi so na voljo v različnih velikostih, kar vpliva na njihovo vpojnost. Večji tamponi resda nudijo bolj brezskrbno uporabo, saj smo lahko z večjo gotovostjo prepričani o njihovi zadostni vpojnosti. A zavedati se moramo, da lahko pri prevelikih tamponih njihova povečana vpojnost preveč izsuši nožnico. Bolje je, da uporabljamo malce manj vpojne tampone, a te večkrat menjujemo. Pri odločitvi glede sestavin nas lahko vodi osnovno pravilo, s katerim ne moremo zgrešiti: naravna vlakna imajo vedno prednost pred sintetičnimi. Pri tamponih so to bombažna vlakna, ki zagotavljajo higienično in varno zaščito, a so hkrati nežna in mehka za uporabo. Na srečo imamo v Sloveniji domače izdelke, ki izpolnjujejo visoke standarde za zdravo in varno intimno nego. Celotna Tosamina linija izdelkov Natura Femina je osnovana na bombažu in ne vsebuje klora, dišav, barvil ali kakšnih drugih dodatkov. Vsi njihovi izdelki so dermatološko testirani in dokazano preprečujejo alergije in iritacije. Izbiramo lahko med tamponi iz naravnega bombaža, organskega bombaža (Natura Femina Organic) in tamponi, ki so obogateni s probiotičnimi kulturami, tako imenovanimi probiotičnimi tamponi. 

 

probiotični tamponi