25. februar 2015

Ko srbi in draži

Zlasti v zimskem in zgodnje pomladanskem času, ko je zrak zunaj mrzel in suh, ter je koža izpostavljena vsakodnevnim temperaturnim spremembam, je naše lasišče pogosto izsušeno, pojavijo se lahko srbečica, rdečica in občutek zategnjenega lasišča. Težava, ki je zagotovo moteča in vpliva na naše počutje ter samozavest.

Suho lasišče zaradi zmanjšanega delovanja žlez lojnic izgubi biološko ravnotežje in postane dovzetno za prekomerno delovanje mikrobov, ki povzročajo prhljaj. Lasišče je suho, napeto ali voskasto, pojavijo se simptomi, kot so srbečica, pordelost, lasje izgubijo lesk ipd. V končni fazi lahko lasje izgubijo odpornost in kakovost, ter postanejo fini ali začno predčasno izpadati.

Suho lasišče nikakor ni nerešljiva težava. Zdravimo ga z izdelki, ki stimulirajo prekrvavitev kože, tako se izboljša prenos hranil, hormonov in ostalih potrebnih snovi, ki stimulirajo delovanje lojnic. Takšni izdelki kožo čistijo izjemno nežno, blažijo napetost in vzdraženost kože. Zagotovo pomaga tudi zdrav način življenja, zlasti prehrana bogata z vitamini in minerali, ter uživanje zadostne količine vode. Seveda obstaja vrsta domačih pripravkov, vendar največkrat žal le blažijo simptome. Pri resnejših težavah se je po pomoč nedvomno potrebno obrniti na strokovnjake.

 

Suho lasišče in prhljaj