02. avgust 2017

Standardi so pomembni, ker so tudi informacija potrošniku


Kaj je ISO standard 9001 ali ISO 14001 standard? Gre za standarda vodenja. ISO standardi so standardi, ki jih je izdala mednarodna organizacija ISO (International Organization for Standardization) in katerih namen je poenotiti določena področja poslovanja. Namen standardov je tako izboljšati poslovanje organizacij, kar ni le v koristi potrošnikov, ampak tudi v korist organizacij samih, saj se le-te s pomočjo standardov še izboljšujejo in ne nazadnje tudi rastejo. Standard ISO 9001 je standard kakovosti. ISO 14001 standard pa je sistem ravnanja z okoljem.

 

standard ISO 9001


Standardi nastanejo s konsenzom


Preden odgovorimo na vprašanje, kaj je ISO standard 9001 ali ISO 14001 standard, je potrebno odgovoriti na vprašanje, kako standardi nastanejo. ISO je ugledna organizacija, ki na podlagi konsenza določa direktive ali karakteristike za določene dejavnosti in seveda, kakšni naj bi bili njihovi rezultati. Gre lahko za različne procese, proizvode ali storitve. V osnovi gre za to, da so zadeve urejene, kar je izrednega pomena v današnjem globalnem svetu. Če pogledamo na primer standard ISO 9001: gre za standard kakovosti. Če se podjetje X ponaša s standardom ISO 9001, lahko neko drugo podjetje ali potrošnik takoj razume, kaj v podjetju X pomeni kakovost. Ljudje se med seboj razlikujemo. V različnih državah in še bolj v različnih kulturah pa se razlike še dodatno stopnjujejo. To posledično pomeni, da lahko pojem, kot je visoka kvaliteta, na različnih koncih sveta ljudje dosti drugače razumejo. Da bi se temu izognili, torej da bi pojem visoke standarde kakovosti povsod razumeli enako, pa poskrbi standard ISO 9001.

 

Standardi


Standard ISO 9001 je za vas vsestransko koristen


ISO standard 9001 bo vašemu podjetju prinesel zelo veliko koristi. Ne gre le za to, da bodo kjerkoli po svetu s tem standardom takoj prepoznali način vaše zaveze h kvaliteti. Gre tudi za to, da bodo postopki oziroma procesi znotraj vašega podjetja poslej potekali tako, da boste omenjenemu standardu sledili. To pa pomeni, da bo odprta prosta pot dodatnim izboljšavam in rasti znotraj vašega podjetja.