15. november 2017

Razveza zakonske zveze oz. razveza izvenzakonske skupnosti – kako postopati?

Razveza zakonske zveze je postopek pri katerem zakonca skleneta razvezati oz. razveljaviti svojo zakonsko zvezo. Razveza zakonske zveze je mogoča na dva načina:

  • sporazumna razveza zakonske zveze,
  • razveza zakonske zveze s tožbo

 

razveza zakonske zveze

 

Sporazumna razveza zakonske zveze

 

Potek sporazumne razveze zakonske zveze je enostavnejši in navadno hitrejši kot postopek razveze s tožbo, pa tudi za oba zakonca je sporazumna razveza zakonske zveze vsaj nekoliko lažja. Sporazumna razveza zakonske zveze se začne tako, da oba zakonca pred pristojnim sodiščem podata predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze. Še pred tem pa se morata zakonca dogovoriti o bistvenih vprašanjih, ki spremljajo vsako razvezo zakonske zveze. Tako se morata na primer dogovoriti o delitvi premoženja, skrbi za otroke in o stikih z morebitnimi otroci, preživnini in drugih podrobnostih ločitve. V primeru skupnih otrok se morata zakonca oglasiti še na CSD-ju (centru za socialno delo), kjer se s strokovnjakom posvetujejo o njunih rešitvah, ki so najboljše za otroka. Posveta se morata nujno udeležiti OBA zakonca, saj se v nasprotnem primeru šteje, da je bil predlog za sporazumno razvezo umaknjen.

 

razveza zakonske zveze

 

Razveza zakonske zveze s tožbo

Kadar pa se zakonca ne moreta sporazumeti o razvezi zakonske zveze se navadno prične razveza zakonske zveze na tožbo. Tožbo za razvezo zakonske zveze vloži eden izmed zakoncev pred pristojnim sodiščem in kot razlog za razvezo navede nevzdržnost. V primeru skupnih otrok se prav tako kot v primeru sporazumne razveze zakonske zveze opravi posvet pri centru za socialno delo, kjer se dorečejo podrobnosti v zvezi s skrbjo za otroka. Seveda se ves čas postopka razveze zakonske zveze pazi na največjo korist otroka.

 

 

Razveza zakonske zveze in delitev premoženja

Ne glede na to ali govorimo o sporazumni razvezi zakonske zveze ali o razvezi na tožbo, pa je zmeraj nujna delitev premoženja. Delitev premoženja ob razvezi zakonske zveze namreč največkrat predstavlja največji problem, s katerim se zakonca ob razhodu soočata.

V odvetniški pisarni Žagar bomo poskrbeli za vaš postopek tudi v primeru razveze zakonske zveze. Kontaktirajte nas po telefonu in se dogovorite za termin srečanja v naši pisarni, kjer se bomo podrobneje seznanili z vašim primerom in vam nudili ustrezno pravno varstvo in podporo.