03. april 2019

Rolerji – dobro načrtovan nakup prinaša gotovo zadovoljstvo

Rolerji so k nam prišli iz Skandinavije, kjer so bili, po tem ko se je spomladi led stopil, narejeni kot nadomestek drsalk. Uradno so se prvič pojavili v Angliji, leta 1760. Od takrat se je ta športna panoga močno razvila.

Rolerje vedno izbiramo glede na njihovo namembnost, po načelu najboljši roler, pametno izbran roler, saj se njihove karakteristike lahko med seboj precej razlikujejo. Za začetnike zadostujejo osnovni fitnes modeli, med tem ko športniki večinoma izberejo vzdržljivejše in dražje različice. Pri izbiranju načeloma ni pravil. Držimo se lastnih občutkov in prej pridobljenih informacij.

Eden od pomembnejših delov rolerjev so gotovo ležaji, ki skrbijo za to, kako hitro se vrtijo kolesa. Ne glede na to kako natančno so izdelani, je jasno, da jih bomo slej ko prej morali zamenjati, saj so neke vrste potrošni material. Njihova življenjska doba je odvisna tudi od vzdrževanja, podaljšamo jo lahko tako, da se izogibamo dežju in lužam, oziroma jih, če to ne gre, temeljito obrišemo. Če rolerje uporabljamo vsakodnevno, ležaje čistimo na približno pet mesecev.

Ščitniki seveda niso obvezni, jih pa zelo priporočamo, saj lahko preprečijo poškodbe ob morebitnem padcu. Moderni ščitniki so udobni za nošnjo ter anatomsko oblikovani, sprednji del je iz trpežne plastike, zapirajo pa se z velcro trakovi.

Cene rolerjev se lahko med seboj precej razlikujejo. Najcenejši so osnovni fitnes modeli, med tem ko so profesionalni pogosto veliko dražji.

Otroški rolerji