01. marec 2016

Robnik vsestransko uporaben izdelek iz betona

V gradbeništvu se uporabljajo robniki različnih dimenzij, najpogosteje v razponu od 5,5X100X20 cm do 15X100X24,5 cm. Manjši betonski robnik predstavlja odlično izbiro za urejanje manjših površin, kot so dvorišča in vrtovi, za zaključevanje parkirišč, dovoznih poti in drugih cestišč pa pridejo bolj v poštev večji cestni robniki. Cestni robnik lahko v ležečem položaju služi tudi kot povozni robnik pred vhodom na dvorišče. Z vgradnjo takšnega robnika dobimo nekaj centimetrov višji nivo dvorišča od dovoza.
Beton je cenovno ugoden, izdelan je iz naravnih materialov, ni škodljiv niti zdravju niti okolju, brez težav pa kljubuje tudi vremenskim vplivom. Oblikujemo ga lahko poljubno in za različne namene.

 

 

Betonski robniki JarcCementni izdelki Jarc – visokokakovostni robniki za vrt, dvorišča in parke

Robniki za vrt so najbolj praktični pri izgradnji vrtnih poti med gredami, v rastlinjaku ali na zelenicah. Tako zgrajene vrtne poti ne potrebujejo vzdrževanja, so enostavne za čiščenje in so vedno brez plevela. Vrtni robniki so uporabni tudi za premostitev nižjih višinskih razlik.
Robnike izdelujemo iz visokokakovostnih in certificiranih materialov, kar jim zagotavlja vrhunsko kakovost. Prav tako so vsi robniki dvoslojni in zmrzlinsko obstojni ter na voljo v dveh oblikah: 'polkrožni in ravni' ter 'polkrožni'. Polkrožni robniki za vrt so na voljo v debelini 5 centimetrov in v dolžini 100 centimetrov. V višino polkrožni betonski robnik meri 25 cm, polkrožni in ravni vrtni robnik pa je visok 20 centimetrov. Razlika med njima je tudi v teži. Medtem ko so polkrožni robniki za vrt na voljo samo v sivi in rjavi barvi, so polkrožni in ravni robniki za vrt na voljo tudi v grafitni barvi.

 

 

Polaganje robnikov prepustite strokovnjakom

Polaganje robnikov se začne s kopanjem jarka, ki ga moramo pred nasutjem svežega betona utrditi. Beton ne sme biti preveč moker oz. tekoč, ker nam lahko betonski robniki zaradi lastne teže potonejo oz. se posedejo. Robnike je treba postaviti na ustrezno višino, ki mora biti zaradi odvodnjavanja v ustreznem padcu. Nikakor ne smemo položiti en robnik ob drugega, saj neposreden stik lahko pripelje do poškodb betonskih robnikov. Ko je polaganje robnikov končano, pa lahko pričnemo še s polaganjem asfalta ali tlakovcev.
Polaganje robnikov je opravilo, ki ga je treba opraviti skrbno in natančno, saj sta od tega odvisna tako obstojnost kot življenjska doba betonskih robnikov. Zato je polaganje robnikov najbolje prepustiti strokovnjakom.

Vas zanima cena polaganja robnikov? Obiščite našo spletno stran in preverite naš cenik. Vabljeni.