Rezkalni stroji za obdelavo raznih materialov, so horizontalni ali vertikalni

16. marec 2019

Rezkalni stroji se imenujejo tudi obdelovalni centri in so znani kot materni stroji. To so stroji, ki proizvajajo stroje. Prispevali so k razvoju industrije, saj omogočajo proizvodnjo industrijskih izdelkov. Rezkalni stroji se uporabljajo za obdelovanje kovine, lesa ter raznih umetnih mas. Rezkalni stroji priznanih znamk Fanuc, Kafo in Hwacheon, iz prodajnega programa podjetja Robomac so lahko vertikalni ali horizontalni. Vse naprave so izdelane iz kvalitetnih materialov, zato so vzdržljive ter robustne. Horizontalni rezkalni stroji Kafo, ki delujejo s pomočjo različnih programov, so nepogrešljivi v orodjarski panogi, kjer se izdelujejo zelo zahtevni izdelki. Rezkalni stroji občutno skrajšajo proizvodne postopke s čemer optimizirajo stroške. Naprave se med seboj razlikujejo po namenu obdelave ter po sestavi stroja. Horizontalni rezkali stroji imajo različno število osi, ki potekajo vzporedno z delovno mizo. Te določajo težavnostno stopnjo obdelave različnih materialov. Rezkalni stroji s tremi osmi se uporabljajo za izdelavo enostavnih izdelkov, rezkalni stroji s petimi osmi pa omogočajo izdelavo zelo zahtevnih izdelkov. Horizontalne naprave za rezkanje Hwacheon so zelo kvalitetne, saj poteka njihov proizvodni proces v lastnih obratih pod strogo kakovostno kontrolo. Podjetje Hwacheon je na tržišču prisotno že 60 let, njihove naprave dosegajo najvišje standarde kvalitete. Poleg horizontalnih rezkalnih naprav nudijo tudi vertikalne rezkalne stroje, ki omogočajo izdelavo izdelkov brez napak.

Stružnica za kovino

Zanesljivi in robustni cnc rezkalni stroji RoboDrill imajo številne prednosti

RoboDrill je vertikalni cnc rezkalni stroj znamke Fanuc, ki je vsestranski, kar pomeni, da se uporablja na različnih področjih. Najpogosteje se uporablja v urarski, draguljarski, avtomobilski industriji, v orodjarstvu, na področju medicinskih ter elektronskih pripomočkov. Ima enostavno in robustno konstrukcijo, ki zagotavlja zanesljivost ter dolgo življenjsko dobo naprave RoboDrill. Prednosti naprave so: zmanjšanj proizvodni čas: hitri hodi, glavno vreteno z visokim številom vrtljajev, optimizirano pospeševanje ter zaviranje. Visoka hitrost RoboDrilla pri delu omogoča obdelavo elektronskih ter drugih majhnih delov, zaradi njegove natančne izdelave pa je primeren za obdelavo nerjavečega jekla in aluminija. Zaradi najnovejše generacije krmilnika, je RoboDrill še hitrejši v primerjavi s konkurenčnimi napravami. Takšna hitrost je idealna za izdelavo elektrod iz bakra in grafita ter drugih izdelkov iz raznih materialov. Vrtalni rezkalni stroj RoboDrill ima veliko dodatnih pametnih funkcij: Look Ahead do 1000 stavkov, nano glajenje in NURBS pa omogočata najboljšo površino končnega izdelka. Njegova močna konstrukcija mu omogoča strojne obdelave kot so rezkanj, vrtanje ter frezanje. Vse obdelave se uporabljajo v avtomobilski industriji, kjer je RoboDrill zelo pogosto uporabljen. V draguljarski, urarski in medicinski industriji se RoboDrill uporablja zaradi mikro pozicioniranja in hitre obdelave. Njegove številne prednosti so zanesljiv ter hiter menjalni mehanizem za orodje, magazin z mnogo orodja, servo motorji. Njegov velik monitor, polna tipkovnica ter dodatne vertikalne tipke služijo hitremu vnosu podatkov. Poleg tega ima naprava tudi dodatno režo za spominske kartice. RoboDrill ima standardno programsko opremo, s katero preprosto kreiramo 2D programe.

 

Stružnica za železo

Kvalitetni rezkalni stroji so programirani s programi CAD in CAM

Rezkanje se uporablja v številnih gospodarski panogah pri obdelavi različnih materialov s pomočjo naprav, ki so vodene računalniško. Rezkalni stroji so izdelani iz kakovostnih materialov, zaradi česar so zelo vzdržljivi. Sestavljeni so iz dveh delov: mehanskega in programskega. Mehanski del je odgovoren za obdelavo materiala, krmilnik pa je odgovoren za proces obdelave. Avtomatizirani rezkalni stroji so programirani s programi CAD in CAM, ki imajo različne naloge. Program CAM skrbi za načrtovanje različnih delovnih procesov, program CAD pa za izdelavo modelov. Obdelovalni proces, ki je potreben za izdelavo izdelka se prične po vnosu vseh podatkov v rezkalni stroj za kovino. Računalniško vodeni rezkalni stroji so zelo fleksibilni, saj nudijo hitro preureditev za izvajanje različnih procesov obdelave. Preuredijo se s fizično menjavo orodja ali pa z namestitvijo novih programov. Upravljanje ter programiranje cnc rezkalnih strojev je zahtevno opravilo, ki ga lahko izvajajo le strokovno usposobljeni delavci z izkušnjami na tem področju.

 

Izbira rezkalnega stroja temelji na kapaciteti podjetja ter njihovimi specifičnimi potrebami

Izbira rezkalnega stroja je odvisna od kapacitet in potreb podjetja. Veliki rezkalni stroji so primerni za podjetja z velikimi kapacitetami, običajno je pri teh strojih zahtevana izdelava zahtevnih izdelkov. V takšnem primeru je potrebno izbrati cnc rezkalni stroj za kovino, ki ima veliko moč rezkanja, veliko število orodij in zahtevnejšo ter obsežnejšo programsko opremo. Mogoča je tudi združitev več naprav, robot v tem primeru prestavlja izdelke iz ene naprave v drugo. Pri manjših podjetjih pa so kriteriji za izbiro, njihove specifične potrebe. Prednost manjših vertikalnih ter horizontalnih rezkalnih strojev je ekonomičnost in enostavno upravljanje. Manjši rezkalni stroji so lažji za transport in zavzamejo malo prostora. Ne glede na kapaciteto, predstavljajo rezkalni stroji zelo dobro investicijo, saj z natančno izdelavo ter kratkimi proizvodnimi časi občutno povečajo donosnost podjetja. Rezkalni stroji imajo nizke obratovalne stroške, saj niso velik porabnik električne energije. V podjetju Robomac za vsakega kupca poiščejo najboljšo rešitev glede na potrebe podjetja in njegova pričakovanja. Na podlagi dolgoletnih izkušenj pomagajo pri izbiri naprav. Ker se trudijo nuditi celostne usluge, zagotavljajo kupcem podporo tudi pri sami uporabi naprav. Poleg tega nudijo nadomestne dele za vse naprave ter hitre in kvalitetne servisne storitve.