03. julij 2018

Platišča za avto ravno tako pomemembna kakor pnevmatike

Avtomobilska platišča za avto so poleg pnevmatik zelo pomemben avtomobilski del, saj skrbijo za varno in udobno vožnjo pri vseh hitrostih. Danes lahko izbiramo med jeklenimi in aluminijastimi platišči. Zlasti slednja prinašajo številne prednosti. Dolgo so veljala primerna zgolj za toplejši del leta, torej v kombinaciji z letnimi pnevmatikami. Vendar pa so alu platišča za avto v zadnjih letih doživele pomembne nadgradnje, zato so dane spo mnenju strokovnjakov primerna izbira za vse dni v letu. Seveda pa to ne velja za vsa alu platišča. Najprimernejša rešitev so takšna, ki so zaščitena z več plastmi laka oziroma premaza. Tako se ustvari učinkovit zaščitni sloj alu osnove. Posledično so takšna alu platišča za avto odporna na sneg. Do živega jim ne pride niti sol za posipavanje. Zaradi dejstva, da alu materiali ne rjavijo, mnogi menijo, da so pozimi ne le enakovredna alternativa jeklenim, ampak da so v zimskim mesecih celo boljša izbira. Nekateri poudarjajo tudi, da so platišča alu (rabljena ali nova) tudi enostavnejša za čiščenje. 

 

Platišča ugodno

 

Platišča za avto so odvisna od tipa vozila, pogonskega sklopa in tipa motorja 

Večinoma so platišča za avto odvisna od  dovoljenih velikosti, ki jih določi tovarna, v kateri je bilo vozilo izdelano. Velikosti platišč so zapisane na Potrdilu o skladnosti oziroma homologacijskem kartonu in so odvisne od tipa vozila, pogonskega sklopa in tipa motorja oziroma njegove moči. So pa možna določena odstopanja, ki so prav tako pomembna pri nakupu platišč, saj določajo, v katero smer je zamaknjen prečni prerez. Pri izbiri je nujno, da ste pozorni na dva ključna dejavnika: kakovost izdelave in pravilno uporabo platišča za avto. Za pravilno izbiro so pomembna naslednja merila:

  • razmerje vijakov (premer lukenj za vijake in matice):  razmerje vijakov se meri tako, da si zamislimo krog skozi središče lukenj za vijake; ta premer mora ustrezati vozilu;
  • off-set in ET odmik: ta mera označuje oddaljenost od zamišljene sredinske luknje in mesta na vozilu, kamor se montira platišča; pri tem je pomembno, da se s tem ne poruši stabilnosti vozila;
  • sredinska luknja: je premer sredine platišča; najboljša platišča so narejena tako, da nasedejo točno na pesto vozila.

 

Platišča – alu platišča (rabljena ali nova) prinašajo številne prednosti

Aluminijasta platišča za avto so znana predvsem po atraktivnem videzu, ki poskrbi za estetsko nadgradnjo vašega vozila. Med zelo priljubljene izbire sodijo alu platišča Enzo, ki so izjemno trpežna. Tako vas znamka Enzo ne pusti na cedilu niti v manj ugodnih okoliščinah. Alu platišča Enzo so sicer v naši spletni trgovini na voljo v različnih dimenzijah. Tako lahko poiščete prava alu platišča Enzo (rabljena ali nova) za svoje vozilo oziroma za pnevmatike. Poleg znamke Enzo so vam na voljo tudi izdelki proizvajalcev, kot so Alutec, Dotz, Avus itn. Tako kot pri modelih Enzo lahko tudi tu izbirate med različnimi dimenzijami oziroma kombinacijami.

Čeprav večina kupcev izbere aluminijasta platišča za avto zaradi videza, obstajajo tudi veliko pomembnejše prednosti teh platišč:

  • zmanjšanje teže nevzmetenih mas: to je ena od najvažnejših stvari, ki vplivajo na stabilnost vozila. Nevzmetena masa je tisti del vozila, ki ni odvisna od dodatkov (pnevmatike, platišča, zavore) in zaradi tega je najbolj izpostavljena nepravilnostim na cestišču in silam v zavojih. Z zmanjšanjem nevzmetene mase z aluminijastimi platišči se zagotovi natančnejše upravljanje z vozilom in boljše obnašanje v zavojih;
  • izboljšano pospeševanje in zaviranje: z zmanjšanjem rotacijskih sil na vozilu aluminijasta platišča nudijo boljši odziv na pospeševanje in zaviranje;
  • povečana trdnost: povečana trdnost kakovostnih aluminijastih platišč lahko močno zmanjša deformacijo platišč in pnevmatik v zavojih. To je zelo pomembno na avtomobilih z nizko presečnimi pnevmatikami, ki lahko v zavojih dosežejo tudi 1G;
  • boljše hlajenje zavor: aluminijasto platišče je izredno dober prevodnik toplote - pospešeno odvaja toploto od zavor - kar zmanjšuje nevarnost pregretja zavor med vožnjo.

 

Platišča ugodna cena

 

Vrhunska alu platišča za avto blagovnih znamk Škoda in Hyundai (i30)

Ne glede ne ta ali vas zanimajo nova ali rabljena alu platišča boste v naši ponudbi naši oboje. Nabor rabljenih je sicer nekoliko manjši. Večinoma gre tu za originalna alu platišča, izdelana posebej za specifično znamko oziroma model vozila. Med originalnimi izdelki, ki jih najdete v naši ponudbi, vas med drugim čakajo tudi alu platišča Škoda. Avtomobili znamke Škoda sodijo med najbolj priljubljena vozila pri nas, zato si prizadevamo, da je nabor original alu platišč v naši ponudbi karseda raznolik. Podobno pa velja tudi za druge originalne izvedbe, kot so na primer alu platišča za Hyundai i30.

Odločitev glede tega, ali je  v vašem primeru bolj smiseln nakup novih ali rabljenih alu platišč za avto, je odvisna od specifičnih okoliščin. Tudi tu pa vam lahko seveda pomagamo s strokovnim nasvetom.

Prepričani smo, da vboste v naši bogati ponudbi platišč zagotovo našli ustrezna jeklena ali alu platišča za vaš avto, pa naj bo ta Škoda Octavia ali Hyundai i30. Ponujamo vam vrhunsko akovost po ugodni ceni.

Obiščite nas.