03. avgust 2017

magnet alnicoProdaja magnetov za vse potrebe


Glede na vedno bolj široko uporabnost magnetov ni čudno, da prodaja magnetov cveti na praktično vseh področjih. Magneti se prodajajo tako v industrijske kot tudi povsem osebne namene, največji kupci pa so seveda tisti, ki magnete vgrajujejo v različne končne izdelke. Pri tem je še kako pomembno, da prodaja magnetov vključuje različne vrste magnetov, ki ugodijo raznolikim potrebam in zahtevam bolj ali manj zahtevnih kupcev. Na srečo magnetni materiali ter sodobni postopki izdelave magnetov omogočajo veliko svobode in pestro ponudbo magnetov za vse potrebe. Treba pa je znati izbrati – najprej je treba točno opredeliti svoje zahteve, nato pa ugotoviti, katera vrsta magneta bo najbolje opravila zadano nalogo. Ena izmed možnih rešitev je magnet NdFeB, ki velja za skorajda univerzalno izbiro, a upoštevati je treba tudi prednosti, ki jih prinašajo alternative, na primer magnet SmCo ali magnet AlNiCo.


Prodaja magnetovNajpogostejši magneti v prodaji


Na trgu sodobnih magnetov je stanje precej drugačno kot je bilo še nekaj desetletij nazaj. Danes je izbire kar precej, vse od splošno uporabnih magnetov do zelo specializiranih različic. Za katere magnete prodaja najbolj cveti?


Najbolj priljubljena različica je magnet NdFeB oziroma neodimski magnet, ki predstavlja glavnino prodaje magnetov. NdFeB magneti namreč združujejo kombinacijo zaželenih lastnosti, ki naredijo te magnete zelo vsestransko uporabne. Na nekaterih področjih seveda morajo priznati premoč alternativam, a večinoma prav na tistih, ki v znatnem segmentu izdelkov z magnetnimi elementi niso ključnega pomena. Magnet NdFeB je najmočnejši magnet v prosti prodaji, zato je tudi tako uporaben. Poleg tega je dokaj dobro odporen na temperaturo, piko na i pa postavi razmeroma ugodna cena glede na zmogljivosti. Magnetni materiali v NdFeB magnetih so sicer precej krhki in dovzetni za korozijo, zato so takšni magneti običajno prevlečeni z dodatnim slojem.


Drugi opazen predstavnik na področju prodaje magnetov je magnet SmCo, ki je prav tako kot neodimski izdelan iz redkih kovin, v tem primeru kobalta in samarija. Magnet SmCo je prva izbira tistih, ki zahtevajo brezkompromisno kvaliteto. Ta magnet je namreč zelo odporen na korozijo in na temperature vse do 350° C, poleg tega še na dolgi rok ostane močno magneten. Jasno je, da je magnet SmCo zaradi svojih prednosti nekoliko dražji, prodaja pa se predvsem v letalski in podobno zahtevnih panogah.


Podobno je tudi magnet AlNiCo namenjen najzahtevnejšim uporabnikom – je zelo odporen na visoke temperature, poleg tega pa dovolj močen za vsestransko uporabo v elektromotorjih, zvočnih komponentah in podobnih izdelkih.


Prodaja magnetov po naročilu


Različice magnetov so le ena plat pestre ponudbe. Druga plat je možnost izdelave magnetnih izdelkov po naročilu, kar zadovolji potrebe še tako zahtevnih kupcev.