04. februar 2016

Galvanizacija - elektrokemijski proces zaščite oziroma obdelave kovin

Galvanizacija je proces obdelave površin kovin in predmetov iz drugih elektroprevodnih snovi, pri čemer nanašamo kovinsko plast ene kovine na predmet iz druge kovine s pomočjo elektrolize. S tem postopkom galvanizacije postane kovina bolj obstojna, boljša sta tudi električna prevodnost in korozijska zaščita. Od kovinskih prevlek se največ uporablja kromiranje, nikljanje in cinkanje. Kovine se lahko nanaša na železne predmete z elektro galvanizacijo ali s potapljanjem predmetov v raztaljeno kovino.
Kovinski predmet, ki prevaja električni tok, priključimo v elektrolitski celici kot negativno elektrodo - katodo. Na katodo potujejo po raztopini kationi kovine, ki jo želimo izločiti, na njej oddajo elektrone in se izločijo v obliki tanke kovinske plasti. Kot anodo lahko uporabimo ustrezno kovino, ki se pri elektrolizi raztaplja in sprošča v raztopino kovinske katione. V kopeli morajo biti tudi razni dodatki, ki poskrbijo za enakomeren nanos in sijoč videz galvanske prevleke.
Pri procesu galvaniziranja izdelkov nastaja galvanski mulj ali blato, to so v vodi netopne snovi, ki vsebujejo kovinske primesi. Nastajajo pa tudi tehnološke odpadne vode, v katerih so kationi kovin (npr. baker, cink, nikelj) in anioni (npr. kromat).

 

Proces galvaniziranja v Ljubljani

 

 

Galvanizacija Žlindra Ljubljana nudi različne tehnike

Galvanizacija Žlindra Ljubljana je podjetje, ki se ukvarja z galvanskimi nanosi na kovinske in grafitne izdelke. Ponujamo zahtevnejše obdelave, kot so bakrenje, nikljanje, kositranje, kromiranje in zlatenje. Galvanizacija Žlindra Ljubljana nudi različne tehnike galvanske obdelave. Selektivna galvanska obdelava je popolnoma avtomatiziran proces galvanizacije, ki omogoča zelo precizno nanašanje galvanskih nanosov na točno določeno mesto. Pri galvanski obdelavi na obešalih predmete natikamo na namenska obešala, ki omogočajo enakomerno in kakovostno galvansko prevleko na artikle. Te nato obdelujemo s potapljanjem v ustrezne kopeli, po predpisanemu postopku glede na individualne želje stranke. Galvanizacija z obešali je proces, primeren za večje artikle in artikle s posebnimi karakteristikami, hkrati pa zaradi načina obdelave omogoča individualen pregled kakovosti posameznega kosa že med obdelavo.
Cenovno ugoden in učinkovit pa je proces, kjer galvanizacija artiklov v podjetju Žlindra Ljubljana poteka v bobnih. Artikle pretresemo v ustrezen boben glede na tehnološke potrebe artikla. Boben se nato potopi v predpisane kopeli glede na individualne potrebe kupca. Želen galvanski nanos se enakomerno nanese s pomočjo kontaktov v bobnih, ki se med vrtenjem bobna dotikajo kosov. Tašen postopek omogoča galvansko obdelavo velikega števila kosov, pri katerih ni možnosti mehanskih poškodb. Zaradi specifike obdelave je med procesom možen medfazni pregled določenih karakteristik kakovosti.

Galvanizacija Žlindra Ljubljana – galvanska obdelava kovin najvišje kakovosti. Obiščite nas.