22. marec 2019

 

Kakšne so prednosti samooskrbe z električno energijo?

Dan danes se veliko govori o pridobivanju elektrike s sončno energijo, saj so naprave za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije vse bolj priljubljene. Ljudje so se namreč pričeli zavedati pomena ekološkega načina življenja. Pridobivanje električne energije v Sloveniji je vsekakor izjemno ekonomično, saj bo cena elektrike, ki jo plačujemo zaradi porabe elektrike v električnem omrežju zelo zmanjšana, ali pa je sploh ne bomo plačevali, saj bo elektrarna proizvedla dovolj energije za naše potrebe. Vendar pri tem velja opozoriti na to, da moramo pred nakupom elektrarne za samooskrbo z električno energijo dobro preračunati naše realne potrebe za električno energijo, saj bo – v kolikor kupimo preveliko elektrarno – presežek energije, ki ga bo elektrarna pridelala, šel v omrežje in od tega presežka ne bomo imeli nič. Poleg tega se cena investicije viša z večanjem sončne elektrarne.

 

Kakšen davek je potrebno plačati pri postavitvi sončne elektrarne?

Pri postavitvi sistema za pridobivanje električne energije v Sloveniji je potrebno vedeti tudi, kako je s plačevanjem davka, saj se le ta lahko razlikuje. Odvisen je od tega ali bomo sistem za pridobivanje električne energije postavili na stanovanjski ali nestanovanjski objekt. DDV bo znašal 9.5%, če bomo elektrarno za samooskrbo z električno energijo postavili na stanovanjski objekt, ki je namenjen za trajno bivanje, in če uporabna površina stanovanja ne presega 250 (za enostanovanjske stavbe) oz. 120 kvadratnih metrov (večstanovanjske stavbe). V kolikor bomo sončno elektrarno postavili na nestanovanjski objekt (garaža, lopa, hlev), če objekt presega navedeno kvadraturo ali gre za počitniški objekt, velja običajna 22-odstotna davčna stopnja, kar precej poviša končno investicijo sončno elektrarno.

 

Kaj vse potrebujemo za postavitev sistema za pridobivanje električne energije?

Pred samo postavitvijo sistema za pridobivanje električne energije bo izvajalec ocenil, ali je objekt dejansko primeren za postavitev sončne elektrarne. Računati pa je potrebno tudi na strošek pogodbe za priključitev na samooskrbo z distributerjem za električno energijo, ki znaša približno 30 evrov.

 

pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov

 

Za postavitev sistema za pridobivanje električne energije v Sloveniji ne potrebujemo gradbenega dovoljenja, saj uredba o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje opredeljuje njeno izvedbo kot investicijsko vzdrževalno delo. V kolikor je objekt, na katerega želimo sončno elektrarno postaviti pod spomeniškim varstvom, moramo pred postavitvijo elektrarne pridobiti soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Seveda pa moramo sončno elektrarno, ki smo jo postavili, tudi čistiti. Za čiščenje modulov je najbolje uporabiti destilirano vodo, izogibajte se uporabi čistil in grobih gobic oziroma krp, ki bi lahko poškodovale steklo.

 

Seveda pa je potrebno sončno elektrarno, ki služi samooskrbi z električno energijo tudi vzdrževati, zato veliko investitorjev zanimajo tudi stroški vzdrževanja sistema za pridobivanje električne energije. Izvajalci načeloma priporočajo čiščenje naprave za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije na dve leti, oz. pogosteje v kolikor je to potrebno. V primeru toče ali večjega neurja se svetujejo tudi dodatni pregledi, saj lahko le tako zagotovimo, da bo naš sistem za pridobivanje električne energije deloval brezhibno. Nekateri izvajalci ponujajo pakete vzdrževanja, ki običajno vključujejo daljinsko spremljanje delovanja ter pregled in čiščenje na vsaki dve leti.

 

Dobro je, da sistem za pridobivanje električne energije tudi zavarujemo

Seveda pa se – sploh v primeru neurja – sončna elektrarna lahko uniči ali vsaj zelo poškoduje. Ker zavarovanje objekta samega ne vključuje tudi zavarovanja sončne elektrarne je le-to potrebno posebej zavarovati. Največja nevarnost je požar, ki pomeni večjo ogroženost ne le za sončne celice, temveč tudi za sam objekt – požar je težje gasiti, večja je tudi nevarnost hitrega širjenja ognja.

 

pridobivanje električne energije v sloveniji s sončno energijo

 

Kaj naredimo, če sončna elektrarna proizvede premalo elektrike?

Ne glede na to, kdo nam sončno elektrarno dejansko postavi, lahko elektriko za samooskrbo kupujemo pri katerem koli dobavitelju, ki ponuja paket samooskrbe. Elektrika se obračunava po enotni tarifi, na koncu obračunskega obdobja, ki pri nas predstavlja tudi koledarsko leto, pa plačamo še morebitno razliko med prejeto in oddano energijo. Poleg neto količine elektrike, omrežnine in prispevkov je potrebno plačati tudi mesečno nadomestilo za »izravnavo odstopanj med prejeto in oddano energijo«.

 

Tudi v podjetju Sol Navitas ponujamo sisteme za pridobivanje električne energije. Vsi sistemi, ki jih ponujamo so kakovostni in se lahko pohvalijo z dolgo življenjsko dobo in visoko učinkovitostjo. Lahko se dogovorimo tako za postavitev sistema na ključ ali pa pri nas naročite komponente, za sestavo sončne elektrarne pa kasneje poskrbite sami. Izbirate lahko med različnimi komponentami tako domačih kot tudi tujih priznanih proizvajalcev in tako izberete sistem za pridobivanje električne energije, ki vam je pisan na kožo. V kolikor se vam postavlja še kakšno dodatno vprašanje vam bomo z veseljem pomagali z dodatnimi informacijami. Dosegljivi smo tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo hitro in natančno odgovorili, veseli pa bomo tudi vašega obiska v naši poslovalnici, kjer is lahko sisteme za pridobivanje električne energije ogledate tudi v živo, mi pa vam bomo z veseljem pomagali pri izbiri različnih komponent, ki jih za postavitev sončne elektrarne potrebujete, seveda pa se lahko pri nas pozanimate tudi o tem, kaj vse za postavitev sončne elektrarne potrebujete in ali je vaš objekt sploh primeren za postavitev sistema za pridobivanje električne energije.