25. februar 2015

Ko sneži z naše glave

Prhljaj na lasiščuMnogi od nas smo se že srečali s prhljajem – tisto zoprno nadlogo, ki kvari naš izgled in samozavest. Včasih ‘sneži’ z našega lasišča, spet drugič posmehljivo ‘poseda’ na naših ramenih. Pogosto se mu pridružijo še srbečica in rdečica. Težave ob neustrezni obravnavi pa žal pogosto prerastejo v kronične.

Izločki žlez znojnic in lojnic tvorijo posebno zaščitno plast na lasišču. Slednja lasišče ščiti pred škodljivimi zunanjimi vplivi, vzdržuje kožo voljno in prožno ter ohranja naravno mikrobno floro. Na vsakem zdravem lasišču se nahajajo mikroorganizmi. Če se ravnovesje zaščitnega sloja poruši, se mikrobi lahko prekomerno namnožijo.

Odločilna za nastanek prhljaja je namnožitev agresivne kvasovkam podobne glive, imenovane Maessezia, ki najde optimalne pogoje za razmnoževanje ravno na občutljivem lasišču osebe s slabim imunskim sistemom.

Prhljaj nikakor ni nerešljiva težava. Zdravimo ga z izdelki, ki onemogočajo razmnoževanje mikrobov, normalizirajo okolje lasišča in omogočijo nastanek normalne mikrobne flore. Seveda obstaja vrsta domačih pripravkov, vendar največkrat žal le blažijo simptome. Pri resnejših težavah se je po pomoč nedvomno potrebno obrniti na strokovnjake.