18. januar 2019

Kako do kvalitetnih kovinskih izdelkov

Kovine spadajo med najbolj osnovne materiale in se veliko uporablja v gradbeništvu, strojništvu in povsod, kjer je potreben močan, vzdržljiv in trpežen material. Kovine se uporabljajo tudi za izdelovanje drobnih izdelkov za hišo, kot so kljuke, ograje, stopnišča in podobno, ter za izdelavo pohištva in okrasnih predmetov. Ker je kovina tako močan material, se lahko posamezni elementi izdelajo v zelo tanki ali ozki izvedbi, kar pripomore k elegantnejšemu videzu, ne da bi pri tem žrtvovali funkcionalnost predmeta. Dobro premišljeni in kvalitetno izdelani kovinski poudarki doma in v poslovnih prostorih vnesejo pridih trajnosti in stabilnosti, zato spada kovina, poleg betona in stekla, za zelo sodoben material, ki ponuja veliko estetskih in funkcionalnih rešitev. Da pa bi dobro izkoristili in poudarili značilnosti kovin, je potrebno pozornost nameniti ne le smiselnemu načrtovanju izdelkov, temveč tudi vsem korakom obdelave kovine.

 

Obdelava barvnih kovin

 

Različne kovine in zlitine

Za kovine je značilno, da so zelo trd material, ki ima v čisti obliki značilen kovinski lesk. Skupno jim je še to, da zelo dobro prevajajo toploto in elektriko. Med najbolj znanimi so železo, aluminij, baker, cink, svinec, zlato in srebro. Ena izmed njihovih najboljših lastnosti pa je njihova sposobnost, da se med seboj spajajo v zlitine. Zlitine združujejo lastnosti posameznih kovin, iz katerih so narejene, s tem pa se nabor uporabnih materialov večkratno poveča. S kombiniranjem kovin ustvarjamo zlitine, ki imajo potrebne lastnosti, prilagojene posameznim situacijam. Med najbolj poznanimi je medenina, ki je zlitina bakra in cinka, in bron, ki nastane s kombiniranjem bakra in kostira, jeklo pa nastane kot kombinacija železa in ogljika. Za določene izdelke, ko se iščejo prav posebne lastnosti, je mogoče kombinirati večje število kovin, za izdelavo raketnih motorjev se tako uporablja kombinacija več kot desetih kovin.

 

Oblikovanje kovinskih izdelkov: od grobega materiala do končnega izdelka

Kovine imajo zelo visoko tališče, zato so pri sobni temperaturi v trdnem agregatnem stanju. Zaradi visokega tališča so jih ljudje odkrili in začeli uporabljati zelo pozno v zgodovini, saj je njihova obdelava zahtevnejša od lažje dostopnih materialov, kot je na primer les. Kovino je potrebno namreč najprej prečistiti in jo oblikovati v polizdelke, ki se nato naknadno oblikujejo v končne izdelke. Oblikovanje polizdelkov v končne zahteva uporabo posebnih orodij, saj je kovina zelo trd material. Tako se pri preoblikovanju srečamo s toplotnim oblikovanjem, kot je vlivanje in kovanje, kot tudi z mehanskim, med katera spada struženje, rezkanjem, krivljenje, varjenje in podobno. Fizično oblikovanje kovinskih izdelkov zahteva veliko znanja o tem, kako se določena kovina obnaša pod določenimi pogoji, saj le s pravilnimi postopki zagotovimo, da v procesu ne pride do napak, ki bi lahko poslabšali kakovost končnega kovinskega izdelka.

 

Površinska obdelava kovin je nujni korak pri oblikovanju kovin

Kovine so resda zelo trdne, vendar imajo šibko točko, saj so v čisti obliki slabo obstojne. Kovine reagirajo s kisikom iz zraka, vlago ali ostalimi snovmi iz okolja ter začno oksidirati, oziroma rjaveti. Obdelava kovin tako nujno vsebuje še površinsko obdelavo, ki kovine zaščiti pred propadanjem in jim podeli dolgo življenjsko dobo. Ker vemo, da rjavenje povzročata kisik iz zraka in prisotna vlaga, je za učinkovito zaščito kovine potrebno zgolj to, da omejimo dostop teh snovi do kovine. To dosežemo s površinsko obdelavo kovinskega izdelka, ko na površino nanesemo tanko plast kovinske ali nekovinske snovi, ki ne reagira z okoljem in obenem preprečuje začetek rjavenja na kovini izdelka. Najbolj razširjena zaščita kovine je nanos barve, ki ne samo zaščiti kovino, temveč jo tudi polepša. Slaba stran prekrivanja z barvo je, da je potrebno zaščitno plast večkrat obnavljati. Če pa bi radi kovinskim predmetom podelili obstojnejšo zaščito, ki je ni potrebno obnavljati, je bolje uporabiti postopek galvanizacije. Pri galvanizaciji na površino izdelka nanesemo tanko plast bakra, niklja, kositra, kroma, zlata ali drugih kovin, ki učinkovito zaščitijo osnovni izdelek pred zunanjimi vplivi.

 

Površinska zaščita in obdelava kovin

 

Kovinski izdelki so zelo funkcionalni in estetski

Kovina je, če je pravilno površinsko zaščitena, zelo trpežen in vzdržljiv material in takšni so tudi izdelki, narejeni iz nje. V celoti izdelano pohištvo iz kovine se zato uporablja kot vrtno pohištvo, kovinsko izdelane police in omare pa se velikokrat znajdejo v skladiščih, delavnicah in garažah, kjer je pričakovano, da bodo obstojne, a tudi zelo nosljive. Taki so tudi kovinski sefi in omare, namenjene shranjevanju pomembnejših dokumentov, saj nudijo zaprte kovinske omare učinkovito zaščito pred požari. Natančno izdelano kovinsko pohištvo v kombinaciji s steklom ima čiste, tanke linije, ki mu dajejo pridih brezčasnosti, zato ga velikokrat srečamo v poslovnih prostorih, kjer se poudarja učinkovitost in stabilnost. Ko govorimo o kovinskih izdelkih v naših domovih pa ne smemo pozabiti še na ograje, stopnišča in vse ostale drobne predmete, ki vizualno zaključijo opremo celotnega prostora. Kovinski predmeti pa ne poudarjajo zgolj lepoto prostorov, že od prazgodovine naprej ljudje uporabljajo kovinski nakit, s katerim krasijo svoja telesa. Največkrat se uporabljajo dragocene kovine, kot je zlato in srebro, v zadnjem času pa postaja vse bolj priljubljen tudi nakit iz jekla in ostalih bolj ‘običajnih’ kovin.