12. april 2018

Žična erozija Fanuc in potopna erozija: elektro erozija z EDM stroji

Žična erozije je zelo razširjen postopek za kompleksno obdelavo kovine. Gre za izredno čist in ekološki postopek obdelave, kjer se ne porabi veliko energije, kar pomeni, da je sam postopek žične erozije zelo ekonomičen. Žična erozija je postopek izrezovanja zelo kompleksnih izdelkov, ki so prezahtevni za ostale načine obdelave. Če želite izvedeti več o žični eroziji in potopni eroziji ter opisu postopka, berite naprej. V podjetju Robomac d. o. o. iz Grosuplja se ukvarjamo s prodajo in upravljanjem CNC obdelovalnih strojev, med katerimi boste našli tudi kakovostne EDM stroje za elektro erozijo. Smo ambiciozno podjetje z večletnimi izkušnjami, sodelujemo pa z najboljšimi ponudniki oziroma proizvajalci CNC obdelovalnih strojev. Smo tudi uradni distributer Fanuc, Robomachine, Zimmer&Kreim, Hwacheon in Takamaz v Sloveniji ter na celotnem področju bivše Jugoslavije. Svojim strankam, skupaj z našimi partnerji, dobavitelji in proizvajalci zagotavljamo najboljše rešitve glede na vaše potrebe. Kontaktirajte nas, če tudi vi iščete kakovostne obdelovalne stroje!

 

 

Zakaj izbrati stoje za žično in potopno erozijo pri nas?

Zaradi naših dolgoletnih izkušenj s CNC stroji, med katerimi so tudi kakovostni EDM stroji za žično in potopno erozijo, lahko strankam nudimo vrhunsko svetovalno izkušnjo, s katero zagotovimo ustrezno izbiro stroja. Stroje poznamo že dolga leta, zato so naši nasveti ustrezni in kakovostni. Naša strokovna podpora je strankam na voljo kadarkoli in z veseljem pomagamo pri vsakem aspektu uporabe in življenjske dobe stroja. Naša ponudba strojev za žično in potopno erozijo ter ostalih obdelovalnih strojev vam je na voljo tudi na naši spletni strani, kjer lahko najdete tudi ostale informacije, ki bi vas utegnile zanimati.

 

potopna erozijažična erozija opis

 

Žična erozija: opis postopka

Kot smo že omenili, je žična erozija zelo razširjen in čist postopek obdelave materialov, ki omogoča izrezovanje zelo kompleksnih izdelkov, ki so prezahtevni za katerikoli drugi način obdelave. Opis žične erozije je poenostavljeno povedano takšen: Žična erozija je tehnologija obdelave kovin, kjer žica (debeline od 0,1 do 0,3 mm, ki je navadno iz medenine), potopljena v dielektriku erodira trde, toplotno obdelane obdelovance. Žična erozija se izvaja s pomočjo žično erozijskih strojev. Gre za stroj, ki se uporablja za rezanje zelo natančnih oblik in struktur na kovinskih ploščah. S pomočjo EDM stroja za žično erozijo lahko proizvajamo kalupe za vbrizgavanje in stiskanje, profile in drugo. Stroj za žično erozijo omogoča masovno proizvodnjo na področju preoblikovanja kovin in plastičnih izdelkov, brez njega pa si teh postopkov skoraj ni moč predstavljati. V naši ponudbi boste našli dva proizvajalca strojev za žično erozijo, in sicer Fanuc in Excetek. Fanuc žična erozija oziroma stroj Fanuc omogoča ekonomično rezanje kovine za zelo občutljive komponente. Žična erozija s Fanuc strojem je zanesljiv postopek, Fanuc pa je najbolj zastopan stroj na našem trgu. S svojo vsestranskostjo vam omogoča uporabo v različnih delih proizvodnje.

 

 

Fanuc žična erozija – visokokakovostni stroji Fanuc

V naši ponudbi strojev za žično erozijo boste našli visokokakovostne stroje za elektro erozijo (žično) Fanuc, ki s svojo univerzalnostjo omogočajo uporabo v različnih panogah proizvodnje. Omenjeni stroji Fanuc imajo nano interpolacijo, ki omogoča visoko natančnost. Njihov merilni sistem pa nudi zelo visoko resolucijo merilnih letev. Stroji so opremljeni z avtomatskimi vrati, kar pomeni prihranek časa med polnjenjem in praznjenjem tanka z vodo. Ponujamo vam tudi preprosto dostop do spodnjega dela obdelovanca. Prav tako pa ti kakovostni stroji za žično erozijo omogočajo avtomatsko vdevanje žice, natančno kontrolo napetosti in vodenja žice. Žičnaerozija je primerna za rezanje tudi zelo majhnih delov, ker med orodjem in obdelovancem ni stika zato je zagotovljena najtanjša stena. Pri Fanuc žični eroziji ostanejo površine obdelovancev nepoškodovane, saj pri postopku ni treba uporabiti sile. Edinstvena funkcija  omogoča gladke oziroma zrcalne površine obdelovancev. Več o žični eroziji in opisu postopka lahko izveste na naši spletni strani.

 

 

Potopna erozija: potopni EDM stroji

Elektro erozija oziroma elektro erozijska obdelava je način obdelave, ki je v prvi vrsti namenjen obdelavi trdih materialov ali materialov, katerih obdelava bi bila zelo težka s tradicionalnimi metodami obdelave. Znotraj elektro erozije ločimo dve vrsti strojev za dva postopka obdelave: zgoraj omenjeno žično erozijo in potopno erozijo. Stroji za potopno erozijo se uporabljajo za izdelavo 3D oblik. Potopna erozija je postopek obdelave, kjer elektroda v obdelovanec erodira svojo obliko. Postopek je enostaven, njegov poenostavljen opis pa je takšen: obdelovanec je potopljen v dielektriku (navadno je to namensko olje). Elektroda in obdelovanec sta povezana z izvorom moči, ta pa med njima ustvari električni potencial. Ko se elektroda približa obdelovancu na kritično razdaljo, med njima preskoči iskra, oba se razelektrita, iskra pa povzroči mikroskopsko kavitacijo na obdelovancu – to je odvzem materiala. Potopni EDM stroji se uporabljajo za obdelavo vseh elektro prevodnih materialov, za izdelavo kompleksnih gravur in oblik, za obdelavo trdih materialov, za izdelovanje orodja, matric itd. ter za doseganje visoke natančnosti izdelave. V naši ponudbi lahko najdete kakovostne potopne EDM stroje Excetek in Zimmer&Kreim.