14. december 2018

Plavanje  ­­̶  šport in sprostitev v enem

Plavanje je odlična rešitev za vsakogar in v vsakem letnem času, saj imamo na voljo, poleg odprtih bazenov kot tudi notranje bazene, ki se nahajajo razpršeno skoraj po celi Sloveniji in so na tak način dostopni skoraj vsakomur, ki si želi malo sprostitve ali aktivnega plavanja.

 

Prednosti plavanja:

Plavanje je odlična rešitev za vse aktivne, kot za tiste malo manj aktivne plavalce. Vse kar potrebujemo so: bazen, kopalke, čas, in znanje plavanja ter plavalnih tehnik.

Plavanje v bazenih je tudi odlična rešitev ne glede na vremensko napoved, saj lahko izkoristimo notranje bazene, tako za trening kot tudi za sprostitev, druženje in uživanje s svojimi bližjimi. Ne smemo pa pozabiti, da so bazeni seveda tudi odlični za razvajanje svoje boljše polovice.

 

Plavanje za fizično pripravljenost

Vadba v bazenu ni vključena v terapije zdravljenja samo zaradi sprostitve, vključena je zato ker lahko v bazenu okrepimo mišice, saj je plavanje odlično za izboljšanje telesne pripravljenosti. Poleg tega med samim plavanjem uporabljamo prav vse telesne mišice od trebušnih do hrbtnih, prsnih in vse do zadnjičnih mišic, v kolikšni meri jih uporabljamo pa je seveda odvisno od plavalnega sloga. Plavanje je tudi odlična aerobna vadba, ki ne obremenjuje okostja, zato je primerna za vse starostne skupine. Voda podpira neše telo in s tem razbremeni sklepe in kosti, zaradi tega je ta vadba primerna tudi za posameznike s prekomerno telesno težo. Pri počasnem plavanju naj bi v desetih minutah izgubili od 60 do 150 kalorij in to posameznikom s prekomerno telesno težo omogoča, da nekaj kilogramov izgubijo, preden se odločijo za kakšen bolj obremenilni šport.

 

Plavanje v bazenu v Ljubljani

 

Plavanje primerljivo z jogo?

Kadar naše telo raztezamo v vodi, ga lahko primerjamo z jogo, vendar s to razliko, da v vodi nimamo težav z ravnotežjem. Voda nam pomaga, da se na lažji način raztezamo in tako poskrbimo za boljšo raztegljivost telesa in mišic.

 

S plavanjem v boj proti stresu

Tako je, plavanje naj bi samodejno regeneriralo celice, poškodovane zaradi stresa, poleg tega pa je plavanje še bolj učinkovito kot ostali aerobni športi pri zdravljenju depresije in anksioznih motenj.

 

Plavanje je vsekakor zelo koristen šport, ki odlično vpliva na naše počutje in kakovost življenja. Poleg vseh blagodejnih učinkov, ki ga ima plavanje na naše telo in duha, pa lahko čas preživet na bazenu izkoristimo tudi za druženje z bližnjimi ali pa si privoščimo oddih s svojo boljšo polovico in skupaj premagujeta stres, ki se je nabiral ob natrpanih vsakodnevnih urnikih in dolgih neprespanih nočeh.

Ne pozabite pregovor zdrav kot riba ni brez pomena.