Ogrevanje sanitarne vode / ogrevanje hiše s toplotno črpalko zrak voda

09. december 2016

 

Toplotne črpalke za ogrevanje so tako koristne, ker iz okolja črpajo energijo, ki je nihče ne potrebuje in gre sicer v prazno. Sonce namreč segreva prav vse okrog nas – tudi tiste dele planeta, ki so globoko pod zemljo. Tehnologija toplotne črpalke za ogrevanje pa je takšna, da lahko toploto sonca potegne tudi iz zemeljskih globin, kot je denimo 200 m pod površjem.

 

toplotne črplake za ogrevanje hiše


Toplotne črpalke za ogrevanje so različnih vrst


Če si boste omislili toplotno črpalka za ogrevanje hiše, ki bo toplotna črpalka zemlja voda, bo izvedenec določil, na kateri globinski točki je primerno postaviti sondo za toplotno črpalka za ogrevanje hiše. Druga alternativa tovrstne toplotne črpalke za ogrevanje pa zahteva več sond, ki jih je več in jih postavite po površini kakšen meter pod površjem. Slabost prve opcije je, da je potrebno za sondo toplotne črpalke za ogrevanje izvesti globoko vrtino. Slabost druge opcije pa je, da za postavitev sond, ki jih uporablja toplotna črpalka za ogrevanje hiše, potrebujete razmeroma veliko površino zemljišča. Tisti, ki jim ne leži ne ena ne druga toplotna črpalka za ogrevanje hiše, si lahko omislite toplotno črpalko zrak voda za radiatorsko ogrevanje (seveda imate lahko tudi ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko). Ogrevanje hiše s to toplotno črpalko je v smislu investicije cenovno ugodno, saj je to najcenejši tip toplotne črpalke. Prednost ogrevanja hiše s to toplotno črpalko je v tem, da naprava toploto odvzema kar iz zraka.

 

sanitarna toplotna črpalka


Toplotna črpalka za ogrevanje hiše ali sanitarne vode


V osnovi imate glede toplotne črpalke za ogrevanje na voljo dve dobri opciji. Lahko se denimo odločite za toplotno črpalko zrak voda za radiatorsko ogrevanje, lahko pa se odločite le za ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko. Seveda pa je mogoče obe opciji med seboj tudi kombinirati. V vsakem primeru bo stopnja vašega zadovoljstva visoka, saj boste v enem ali drugem primeru, še posebej pa v primeru kombinacije, veliko prihranili.