27. junij 2018

Odkup slabih terjatev z nizko provizijo za boljše likvidno stanje posameznega podjetja

Dan danes ima veliko podjetji med svojimi strankami žal tudi precej neplačnikov. Podjetja se tako sprašujejo, kako ravnati v primeru nepoplačane terjatve, ki je zapadla. Odgovor na to vprašanje je dan danes relativno preprost, skriva pa se v odkupu terjatve. Odkup terjatev je storitev, s pomočjo katere svoje terjatve prodamo za to usposobljenim podjetjem, na svoj račun pa dobimo izplačan dogovorjen znesek. Ker pa je ob odkupu slabe terjatve zaračunana tudi provizija se navadno primarni upnik poplača v približno 80%, kar je seveda veliko bolje od tega, da terjatve sploh ne dobimo poplačane. Storitev odkupa terjatev predstavlja takojšen priliv sredstev na račun upnika, hkrati pa se z odkupom terjatve upnik lahko preneha ukvarjati z dolžnikom in z izterjavo svoje terjatve ter se tako posveti tekočim obveznostim, ki jih nalaga poslovni vsakdan. 

Odkup slabih terjatev se navadno uporablja za terjatve, katerih zapadlost navadno ne presega 90 dni. Provizija pri odkupu posamezne terjatve pa je seveda odvisna od narave terjatve same.

Odkup terjatev provizija Converta


Postopek odkupa terjatve je dokaj preprost, vendar potrebujemo natančno dokumentacijo

Postopek za odkup terjatve je dokaj preprost. S podjetjem, ki se z odkupom terjatev ukvarja moramo najprej skleniti pogodbo na podlagi katere se bo izvedel odkup tako zapadlih kot tudi ne zapadlih terjatev. Seveda je v opisnem postopku potrebno predložiti vso dokumentacijo, ki dokazuje obstoj terjatve ter pripadnost terjatve. Na podlagi posredovane dokumentacije bo podjetje s katerim smo sklenili pogodbo, pripravilo odkupno dokumentacijo, ki jo bomo pred dejanskim odkupom terjatve morali še podpisati. Postopek je učinkovit, znesek odkupljenega računa lahko tudi v celoti prejmete v zgolj nekaj dneh.

 

Obstaja več pozitivnih razlogov, zakaj se stranke odločajo za odkup terjatev, kljub proviziji:

  • Takojšnje poplačilo odprtih terjatev: po podpisu odkupne dokumentacije bo na račun podjetja že v nekaj dneh nakazan znesek zapadlih terjatev, zmanjšan zgolj za dogovorjeno provizijo.
  • Zmanjšanje tveganj poslovanja: odkup zapadlih terjatev podjetjem omogoča, da vse skrbi prepustijo strokovnjakom, organi poslovodstva pa se lahko tako nemoteno posvečajo tekočemu poslovanju.
  • Izogib neuspešni izterjavi: več časa kot preteče od zapadlosti računa, manjša je možnost, da bo dolg uspešno izterjan.
  • Znižanje stroškov poslovanja: odkup zapadlih terjatev poskrbi, da se podjetje izogne stroškom sodnih taks, izvršiteljev, cenilcev ipd.

 

Kakšna je razlika med odkupom terjatve brez oz. z regresno pravico?

Veliko strank pa se sprašuje kakšna je razlika med odkupom terjatve brez oz. z regresno pravico. Regresna pravica pomeni, da se ima banka pravico regresirati pri prodajalcu terjatev v kolikor ne prejme plačila na dogovorjeno valuto s strani dolžnika. V primeru odkupa terjatev brez regresne pravice pa celotno tveganje neplačila prevzame banka. V kolikor se podjetje dogovori za odkup terjatev brez regresne pravice, mu teh terjatev ni potrebno zavarovati pri zavarovalnici, saj s prodajo terjatev podjetje ne nosi tveganja neplačila dolžnika.


Odkup terjatev z minimalno provizijo za popolno zadovoljstvo stranke

Tudi v podjetju Converta ponujamo odkup terjatve z minimalno provizijo. S pomočjo naše storitve bodo posamezniki dosegli večjo likvidnost podjetja, saj bo plačilo vrednosti terjatve takojšnje, prav tako pa bo podjetje na trgu med sebi podobnimi subjekti konkurenčnejše. Tudi stroški bodo pri odkupu terjatve kljub proviziji nižji kot bi bili pri izterjavi same terjatve.

 


Ob odkupu terjatve z nizko provizijo ponujamo tudi obilico drugih storitev

Sama provizija pri odkupu terjatev je odvisna od narave terjatve, morebitnega zavarovanja terjatev, števila kupcev, njihove bonitete ter dolžine financiranja. V podjetju Converta pa ponujamo tudi pester nabor drugih storitev. Ukvarjamo se predvsem z izterjavo terjatev – tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Ponujamo tako sodbo kot tudi izvensodno izterjavo terjatev s katero strankam zagotovimo popolno poplačilo njihove terjatve, ob tem pa zaradi našega korektnega in profesionalnega odnosa v postopku izterjave ohranjamo tudi korekten odnos z dolžnikom po koncu izterjave, kar omogoča sodelovanje med upnikom in dolžnikom tudi v prihodnje.


Poleg odkupa terjatve z nizko provizijo ter izterjavami, pa v Converti ponujamo tudi pomoč pri stečajnih postopki. Pomoč ponujamo ob postopku stečaja tako v Sloveniji kot tudi v tujini. V kolikor gre za podjetja iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Italije, Francije, ki se nahajajo v stečajnem postopku, v Converti svetujemo, da se podjetja čimprej obrnejo na nas, saj so roki v katerih je potrebno terjatve prijaviti relativno kratki. Tudi, če stranka samo sumi, da je njen poslovni partner v insolventnem postopku lahko v podjetju Converta enostavno in hitro pridemo do informacij o finančnem stanji podjetij po več kot 110 državah po vsem svetu. Seveda pa lahko pomagamo tudi pri pridobitvi bonitetne ocene podjetij, ki se trenutno ne nahajajo v postopkih zaradi insolventnosti.


Vas zanima več? Kontaktirajte nas po telefonu ali po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vprašanja, ki se vam o proviziji ob odkupu terjatve. Seveda pa ste dobrodošli tudi v naši poslovalnici, kjer se lahko od odkupu terjatev ter proviziji pogovorimo v živo, razložili pa vam bomo tudi kako je z ddv ob odkupu terjatve.Odkup terjatev in DDV Converta