07. maj 2019

Kompresijska oblačila za vse vrste športov

Kompresijskih oblačil je več vrst in modelov, primernih za različne vrste športnih aktivnosti. Tovrstna oblačila so postala zadnja leta priljubljena pri rekreativcih in profesionalnih športnikih. Nosijo jih pod običajnimi kosi športe opreme, na primer kompresijske hlače pod kratkimi hlačami ali kompresijske hlače z dodatno zaščito pod smučarskim kombinezonom.

Tkanine kompresijskih oblačil so običajno antimikrobno obdelane, zelo raztegljive, hkrati pa lahke in zračne. Na tržišču so danes na voljo kompresijske nogavice, primerne za vse vrste vzdržljivostnih in zimskih športov, kompresijske dolge spodnje hlače, ki so primerne za uporabo, ko temperatura pade pod 13 stopinj Celzija, kompresijske majice z dolgimi in kratkimi rokavi, kompresijske hlače vseh dolžin in z všito zaščito za predele kolen, bokov, stegen in trtice.

Kompresijska oblačila nosimo med treningom in po njem, saj zagotavljajo hitrejšo regeneracijo mišičnih struktur po treningu in večjo moč med samo vadbo. Ker odlično odvajajo vlago in zagotavljajo toploto, dajejo občutek suhosti materiala. Po vadbi nošenje kompresijskih oblačil zmanjša otekanje in mišične bolečine ter pospeši regeneracijo mišic.

Priporočljivo pa je, da se nošenje kompresijskih oblačil kombinira z drugimi metodami okrevanja po telesni vadbi, s športnimi masažami, ledenimi kopelmi, zdravim prehranjevanjem in zadostnim počitkom. S tem bo naše telo okrepljeno in manj dovzetno za nastanek poškodb pri treningih.

Kompresijska oblačila za tek