Obdelava kovin igra ključno vlogo v številnih industrijah

13. januar 2020

Obdelava kovin je proces, ki ga je človeštvo začelo uporabljati 4000 let pred našim štetjem. Danes se površinska obdelava kovin uporablja za; dekoracijo in / ali odsevnost, izboljšanje trdote (npr. za odpornost proti poškodbam in obrabi), preprečevanje korozije.

Obdelava kovin nam omogoča, da ustvarjamo posamezne dele, sklope ali konstrukcije, za različne aplikacije - od ladjedelstva in gradnje mostov, do natančno izvedenega nakita. 

Obdelava kovin se je razvila, ko se je odkrilo taljenje različnih rud, ki proizvajajo uporabna orodja in okraske. Sodobne postopke obdelave kovin, danes imenujemo; oblikovanje, rezanje in spajanje. Med seboj pa so si po procesih zelo različne.

Danes poznamo tudi več različnih metod za prekrivanje kovin s kovino, vsaka ima svoje edinstvene aplikacije in načine uporabe. Odločitev za določeno tehniko je odvisna od večih dejavnikov, kot so dostop, varilni položaj, vrsta zlitine in hitrost raztapljanja sestavnega dela, skupaj z lastnimi ekonomskimi razmerami. Kot glavne metode prekrivanje kovin s kovino označujemo: zaščiteno kovinsko točkovno varjenje, CO2 varjenje, varjenje s kovinskim inertnim plinom (MIG) / varjenje z volframovim inertnim plinom (TIG), varjenje s potopljenim oblokom in varjenje s plazemskim lokom (PTA).

Najpogosteje se uporablja zaščiteno kovinsko točkovno varjenje, ki uporablja železne palice kot zvarni material. Pri tej metodi je kovinski zvar zaščiten z žlindro, ustvarjeno med varjenjem. Ker imajo kovinski materiali v korozivnem okolje ponavadi kemične reakcije z zrakom in / ali vodo, je zelo pomembna tudi antikorozijska zaščita kovin.

 

korozijska zaščita kovin