24. september 2017

Nogometne žogeNogometne žoge – kratek vodič pri nakupu


Nogometne žoge so najosnovnejši kos opreme pri tem športu. Gole in drese lahko v primeru nuje med igro še nekako improviziramo, brez nogometne žoge pa gotovo ne bo šlo. Pri nakupu nogometne žoge lahko naletimo na težave, saj je na tržišču izjemno veliko žog, med katerimi se težko znajdemo, pa tudi cene nogometnih žog so različne. V nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov, s katerimi si boste nakup nogometne žoge morda olajšali.


Velikosti nogometnih žog


Nogometne žoge so treh standardnih velikosti – 3, 4 in 5 in cene nogometnih žog so odvisne tudi od tega. Velikost 3 je otroška nogometna žoga premera nekje od 58 do 60 centimetrov, teže od 311 do 340 gramov in je primerna za otroke do 8. leta starosti. Otroška nogometna žoga velikosti 4 je premera nekje od 63 do 66 centimetrov, teže od 340 do 360 gramov in je primerna za otroke od 8. do 12. leta starosti. Nogometna žoga velikosti 5 pa je premera nekje od 68 do 71 centimetrov, teže od 396 do 450 gramov in je primerna za otroke nad 12 let starosti ter za odrasle.


Zunanji material nogometne žoge


Material, ki pokriva nogometno žogo, je pogosto narejen iz umetnega usnja. Pravo usnje vpija vlago, zato je manj zaželeno. Cene nogometnih žog iz umetnega usnja so načeloma tudi najvišje, saj so najkvalitetnejše, uporabljajo jih pa tudi na profesionalnih tekmovanjih. Žoge iz tega materiala so tudi mehke in lahko vodljive.


Poliuteran je podoben umetnemu usnju, a bolj vzdržljiv in bolje vodoodporen. Nogometne žoge iz tega materiala so ponavadi svetleče in odporne na odrgnine. Cene nogometnih žog iz poliuterana so nižje in jih pogosto uporabljajo amaterske lige ter šolski timi.
Najnižja cena nogometnih žog je za tiste, narejene iz PVC-ja. Ta material je zelo priljubljen med amaterskimi igralci, v telovadnicah, kampih in na splošno pri rekreaciji. So malo manj vodljive in manj mehke kot ostale nogometne žoge, a so zelo vzdržljive in vodoodporne.


nogometna žoga cenaNogometna žoga – cena je lahko različna


Cene nogometnih žog se zelo razlikujejo in se gibljejo od okoli 10 evrov do krepko čez 150 evrov. V prvi vrsti je potrebno premisliti namembnost – iščete nogometne žoge za mali nogomet ali otroške nogometne žoge, nogometne žoge za rekreacijo ali profesionalne? Temu seveda prilagodimo tudi ceno nogometne žoge, saj se otroci na vrtu gotovo ne bodo igrali z žogo za 150 evrov, profesionalni nogometaši pa tudi ne bodo izbrali najcenejše nogometne žoge.


Kam po poceni nogometno žogo?


Po poceni nogometno žogo se lahko odpravite kar v športno trgovino Firax. Tam so na voljo različne cene nogometnih žog, različne kakovosti, barve in velikosti, ponujajo jih posamično ali v paketu, v vsakem primeru pa ste lahko prepričani, da boste izbrali najboljše razmerje med ceno in kvaliteto.