05. december 2017

Net metering v praksi: samooskrba z električno energijo po sprejetju uredbe

Net metering v praksi pomeni, da ste energijsko popolnoma neodvisni, saj gre pri tem za samooskrbo z električno energijo. Če razmišljate o samooskrbi z električno energijo (net metering), potem ste na pravem naslovu. V podjetju Sol navitas vam ponujamo postavitev sončnih elektrarn za net metering, odločite se lahko za postavitev na ključ, kjer uredimo tudi vso potrebno dokumentacijo. Smo eno vodilnih podjetij na področju postavitve sončnih elektrarn za samo oskrbo ali net metering, o tem priča tudi podatek, da smo od sprejetja Uredbe o samooskrbi postavili že veliko sončnih elektrarn za net metering, v načrtu pa so že tudi novi projekti. Za net metering se lahko odločijo vsi, ki si želijo biti energijsko neodvisni ali pa tam, kjer priklop oziroma priključitev na elektrodistribucijsko omrežje ni možna. Priključitev sončne elektrarne na omrežje je proces, za katerega je potrebna pridobitev določena dokumentacija, če pa se odločite za postavitev na ključ, vse uredimo mi.

 

Net metering v praksi (priključitev sončne elektrarne)
Kaj je net metering? V praksi to pomeni, da si boste občutno zmanjšali stroške elektrike

Net metering v praksi pomeni, da se boste popolnoma sami oskrbovali z električno energijo, pri tem pa še veliko prihranili, lahko pa tudi zaslužili. Net metering pomeni tudi, da sončno elektrarno lahko postavi vsak gospodinjski odjemalec, ki je hkrati lastnik merilnega mesta v stavbi, ki se bo samooskrbovala z električno energijo. Priključeno sončno elektrarno lahko postavimo na streho ali fasado stavbe, v tem primeru ne potrebujete gradbenega dovoljenja. Net metering postaja tudi v Sloveniji vse bolj priljubljen trend, kar v praksi pomeni, da si lahko s sončno elektrarno zmanjšate stroške elektrike. Hkrati pa boste poskrbeli, da bo pridobljena energija čista in okolju prijazna. Za vsa vprašanja o net meteringu v praksi, priključitvi oziroma priklopu sončne elektrarne na omrežje in ceni sončne elektrarne smo vam na voljo v podjetju Sol navitas, lahko pa nam pošljete povpraševanje in v najkrajšem možnem času vam bomo poslali ponudbo.

 

net metering uredba glede priključitve na omrežje


Kako deluje net metering v praksi in kaj določa državna uredba?

Uredba net metering v praksi pomeni, da se električna energija podnevi oddaja v omrežje, podnevi pa se porablja energijo iz omrežja. V Sloveniji net metering poteka na letni ravni, kar v praksi pomeni, da boste dobili le eno položnico za elektriko, na kateri bo upoštevana razlika med proizvedeno in porabljeno električno energijo. Ravno to določa tudi Uredba o samooskrbi, in sicer, da se pri obračunu elektrike ob zaključku leta upošteva razlika med dovedeno in odvedeno električno energijo.