14. december 2018

Zakaj prihaja do uhajanja urina in kako pojav preprečiti?

Nastajanje urina v ledvicah je biološki proces, ki smo mu podvržena bolj ali manj vsa živa bitja. Na drugi strani pa lahko o izločanju urina navadno zavestno odločamo, ali pa se odločimo, da ga bomo še naprej zadrževali. Pri nekaterih ljudeh pa zmožnost zavestnega zadrževanja urina odpove in pridemo do težave, ki jo imenujemo ”uhajanje urina”. Do omenjene težave lahko prihaja med različnimi športnimi aktivnostmi, pogosto se z omenjeno težavo srečujejo nosečnice, lahko pa do težav pride tudi čisto spontano.

 

Zavedati se moramo, da je uhajanje urina v veliki meri ozdravljivo

Vzrokov za uhajanje urina je mnogo, vendar ob odkritju vzroka lahko bolezen tudi ozdravimo. Nekontrolirano uhajanje urina se lahko pojavlja v različnih starosti, pogosto pa se težava s starostjo stopnjuje. Uhajanje urina - sploh med telovadbo – prizadene kar med 5 in 10 odstotkov ljudi, starejših od 35 let, kar 70 odstotkov ljudi pa ob tem ne poišče zdravniške pomoči saj se v večini primerov težave sramujejo. Mnogi se zapirajo vase in o svoji težavi ne spregovorijo niti z najbližjimi. Dobro je vedeti, da uhajanje urina nikakor ne gre jemati zlahka, kot še eno nadlogo, ki jo prinaša starost, saj gre za bolj ali manj ozdravljivo težavo.

 

Uhajanje urina je lahko posledica okužbe (cistitis), stanje lahko nastane tudi kot stranki učinek nekaterih zdravil, povzroča pa ga tudi slabša gibljivost, zmedenost, pitje kofeinskih pripravkov in alkohola. Stanje se lahko razvije tudi zaradi sprememb v možganih, sečnem mehurju ali sečnici ter zaradi bolezni živcev, ki oživčujejo sečni mehur, kar se dogaja predvsem v starosti. Uhajanje urina je pogosto predvsem med telovadbo. Ljudje se velikokrat soočajo tudi z uhajanjem urina med tekom, kjer so ves čas prisotni lažji poskoki gor in dol.

 

Nehoteno uhajanje urina ni zgolj medicinski problem, pač pa je zadeva precej bolj kompleksna. Brez zdravljenja se stanje slabša, posledično pa lahko prihaja do okužb sečil in mehurja. Poleg tega stalna prisotnost urina na koži povzroča srbeče in pekoče izpuščaje, prisoten pa je lahko neprijeten vonj po urinu. Seveda pa je uhajanje urina problem tudi s socialnega vidika, saj velikokrat ljudje, ki se z omenjenim stanjem soočajo, zaradi strahu in sramu opustijo družabno življenje, stike in aktivnosti ter se prepustijo osami. Prav tako je uhajanje urina neredko razlog za nastanitev starostnika v oskrbni dom, kar vodi v potrtost in depresijo.

 

K zdravljenju uhajanja urina se pristopa vzročno

Uhajanje urina je potrebno zdraviti vzročno, zato je nujno, da bolnika in vzrok za nastanek nehotenega uhajanja urina dobro poznamo. V kolikor je inkontinenca posledica okužbe, se predpiše antibiotična terapija. Pri ženskah v menopavzi velikokrat zadostuje hormonska nadomestna terapija ter ustrezno zdravljenje pri hipertrofiji prostate pri moških. Prav tako se v določenih primerih, predvsem pri urgentnem nekontroliranem uhajanju urina, predpišejo zdravila, ki sproščajo mehur – imenujemo jih urospazmolitiki. Če je težava psihogene narave, je potrebna tudi psihoterapija. Včasih se odločijo tudi za elektrostimulacije in magnetne stimulacije ali pa se odločijo za operativni poseg.

 

V Tosami ponujamo pester nabor produktov za lajšanje težav

V Tosami se zavedamo težav, ki jih uhajanje urina prinaša, zato smo poskrbeli za veliko produktov, ki lahko težave z uhajanjem urina med telovadbo in skozi vsakdan precej olajšajo. Na voljo je veliko različnih izdelkov:

  • Jasmin sport vložki super so vložki z največjo vpojnostjo v liniji sport. So nekoliko daljši in večji od običajnih dnevnih vložkov, namenjeni pa so aktivnostim, pri katerih lahko pričakujemo povečano izločanje.
  • Jasmin sport vložki normal so vložki s krilci, ki poskrbijo za bolj fiksno pritrjevanje na spodnje perilo ali notranje hlačke športnega dresa. Njihova oblika in vpojnost je enaka vložkom anatomic.
  • Jasmin sport slip so ščitniki perila oz. mehki, tanki vložki, ki jih uporabimo, ko želimo zaščiti spodnje perilo in oblačila ohraniti čista.

 

S pomočjo omenjenih produktov bo uhajanje urina med telovadbo veliko znosnejše, poskrbljeno pa bi tudi za dodatno higieno.

 

ščitniki perila pri nekontroliranem uhajanju urinauhajanje urina med tekom

 

K preprečitvi uhajanja urina lahko prispevamo tudi sami

Za preprečitev uhajanja urina pa lahko veliko storimo tudi sami. Najpomembneje je, da poskrbimo za redno odvajanje urina – to naj bo približno na dve uri, pri čemer je mehur potrebno izprazniti do konca. Hkrati k temu dodamo še Keglove vaje, ki krepijo mišice medenične dna in zadržujejo urin v mehurju. Izvajajo se tako, da se med uriniranjem (lahko kadarkoli, ne zgolj med uriniranjem) stisnejo mišice medeničnega dna tako močno, da se zaustavi tok urina. Zadrži se 10 sekund in se večkrat ponovi. Nujno je, da vaje izvajamo pravilno, saj lahko v nasprotnem primeru stanje še poslabšamo.

 

Več informacij o produktih je dostopno na naši spletni strani, kjer lahko vse produkte tudi naročite. V primeru dodatnih vprašanj pa smo vam na voljo tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo odgovorili hitro in natančno ter vam tako pomagali pri odpravljanju težav z uhajanjem urina.